Barković: „ Jurkoviću podnesi ostavku !!!“

15

Da već duže vrijeme unutar Ličko senjskog HDZ-a postoje očita neslaganja i politički  animoziteti itekako je poznato iako se to na razne načine pokušalo sakriti od očiju javnosti.

Razjedinjenost unutar ličkog HDZ počela je bosti u oči i one koji s tom strankom nemaju nikakve veze, tako da je tek bilo pitanje vremena kada će pojedine stvari početi izlaziti na „svijetlo dana“.

Gradonačelnik Otočca Mario Barković, visoko pozicionirani član HDZ-a, od kad je podržao kandidaturu Tomislava Karamarka za novoga predsjednika te stranke, po svemu sudeći, kako govore izvori bliski vrhu ličkog HDZ-a, mnogima je postao nepoželjan, te kako kaže, prema njemu su se počele provoditi razne vrste političkog šikaniranja.

U razgovoru sa Barkovićem doznajemo da pojedinci ličko senjskog HDZ-a žele provoditi samovolju a ne štititi interese HDZ-a. Neslaganje sa „centraliziranim“ vođenjem Ličko senjskog HDZ-a u kojem Barković, kako sam tvrdi, postaje marginaliziran, rezultirale su onim što su mnogi već duže vrijeme i predpostavljali da će se dogoditi a to je razlaz sa predsjednikom GO HDZ-a Milanom Jurkovićem (županom Ličko senjskim).

Barković je uoči odlaskna na operaciju uputio medijima priopćenje u kojem između ostaloga navodi:
– od sutra sam (četvrtak) u bolnici jer idem na operaciju a kako to zna naš predsjednik gradskog odbora HDZ-a i župan Milan Jurković i valjda zbog toga zakazuje u četvrtak navečer sjednicu gradskog odbora! Valjda se boji da ja na gradskom odboru ne ponovim ono što sam njemu u utorak u prostorijama HDZ-a rekao, a to je da podnese ostavku na dužnosti u HDZ-u i raspusti gradsku organizaciju Otočac. U koliko to ne učini to ću tražiti od predsjednika županijske organizacije g. Milinovića“.

Kolika je po Barkoviću razjedinjenost unutar ličko senjskog HDZ-a najbolje govori njegovo pojašnjenje:

–          „ razlozi su slijedeći, da je izborni proces u stranci proveden inženjeringom i da su pozivani samo pojedini članovi na izbore u temeljne organizacije a od toga se prebiru podobni za gradsku izbornu skupštinu koji će raditi što i kako odgovara županu. Rezultat su kumovi i uži prijatelji u vrhu stranke. Drugi razlog je nedemokratsko i necivilizirano ponašanje u vrijeme unutar stranačkih izbora – pred svim izaslanicima nazivati mene izdajnikom člana HDZ-a samo zbog toga jer ne želim glasovati po njegovoj volji već po svom izboru. Treći razlog je uporno sazivanje sjednica gradskog odbora Otočac kad nisam prisutan, a nova je okolnost što sam sada član Središnjeg odbora HDZ-a. Na taj način onemogućava se svaka rasprava i nastavlja provođenje politike na način Ive Sanadera. Očito pojedini čelnici HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji nisu shvatili da su izbori u stranci završili i da nema Ličkog HDZ-a već samo jedan HDZ-e u državi i da se lokalne politike moraju usaglasiti sa središnjicom stranke“ – kaže Barković.

Predsjednik GO HDZ-a Otočca i župan Ličko senjski Milan Jurković dobro zna da idem na operaciju, što sam mu rekao, no unatoč tome on je za četvrtak, kada mene nema sazvao sjednicu GO HDZ Otočac. Nisam upoznat sa dnevnim redom sjednice no čudan mi je način sazivanja. Na koji se način odnose prema meni je i podatak da me ne pozivaju ni na sjednice predsjedništva ŽO HDZ-a, tako da se može lako predpostaviti što misle. Barković je mišljenja da trenutačno nema veliku podršku unutar GO HDZ-a Otočca:

–          pa kako bi i mogao imati podršku naspram Jurkovića, kada je GO HDZ-a sakupljena od kumova i prijatelja, no koliku ja podršku imam ili ću imati pokazat će vrijeme. Unutar otočkog HDZ trenutačne prilike su sada čudne. Predsjednik GO Milan Jurković se poziva na jedinstvo stranke, a ja se pitam jedinstvo čega, jer kad se donose nekakve odluke mi oko toga uopće ne raspravljamo. Jurković i Milinović su izmislili i uveli neki novi termin „uže predsjedništvo“ što u stvari ne postoji, već to služi za donošenje odluka između nekoliko osoba“.

Poslao sa e-mail predsjedniku ŽO HDZ-a Darku Miliniviću i obavijestio ga da tražim ostavku Milana Jurkovića i raspuštanje GO HDZ-a Otočac. Ne želim biti ničiji poslušnik već misliti svojom glavom za dobrobit moga grada i županije. A o svim ovim zbivanjima, naravno da je upoznat i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji će uskoro doći u Liku.

Dražen Prša