Mladen Bušljeta-majstor čiju priču govori vrbovo šiblje

0

Ako se za nekog skromnog Ličanina može upotrijebiti stara izreka „za njega zna cijela Lika“ onda je to svakako Mladen Bušljeta iz Novosela pored Gospića. Mladen je u mladosti „preorao mnoga mora“, gazio brojnim cestama  i putevima i onda se skrasio u svojoj Lici. Nemirna duha i radišan, pomalo osobenjak, inteligentan i samozatajan Mladen je već niz godina poznat kao vrsni majstor za pletenje. Samo što su njegova pletiva načinjena od vrbovog šiblja od kojih ovaj majstor plete izvrsne košare, oblaže bocune i ostale staklene posude, izrađuje ukrase…

Za ovo potonje mnogi nisu niti znali dok nas Mladen na posljednjoj Jeseni u Lici nije iznenadio svojim kreacijama ženskih torbica od vrbovog šiblja. Ovaj je detalj tada privukao pozornost posjetitelja, posebice zato što  se pročulo da će se njegove kreacije pojaviti na nekim talijanskim i europskim revijama visoke mode.

Mladen nastavlja započetu misiju i u ove kišne, zimske dane ne prestaje s radom. Ispod njegovih vještih i snažnih prstiju izlaze različiti predmeti postojane kvalitete i čvrstoće. Bez obzira o namjeni, cijeni i svjetonazorima kupaca. Mladen ih sve poštuje.

L.O.