Na današnji dan prije 167 godina rođen je jedan od najvećih umova u povijesti čovječanstva – Nikola Tesla

0

Danas obilježavamo 167. godišnjicu rođenja jednog od najvećih umova u povijesti čovječanstva – Nikole Tesle. Rođen 1856. godine u Smiljanu, blizu Gospića, Tesla je bio genijalni izumitelj, poznat po revolucionarnim doprinosima na polju elektrotehnike.

Tesla je najpoznatiji po razvoju koncepta izmjenične struje, koja je omogućila širenje električne energije na velike udaljenosti. Osim toga, radio je na brojnim drugim projektima, uključujući bežičnu komunikaciju, radiotehnologiju i elektromagnetska polja. Za mnoge, Tesla je simbol neumorne inventivnosti i kreativnosti.

U čast ovog velikana znanosti i tehnologije, grad Gospić već treći dan obilježava Teslin rođendan kroz manifestaciju pod nazivom “Tesla Power of Lights”. Ova manifestacija, započeta prije dva dana, pruža raznolik program za posjetitelje svih uzrasta.

Prvi dan manifestacije obilježen je nizom kulturnih i znanstvenih događanja posvećenih životu i radu ovog genijalnog izumitelja. Drugi dan donio je sportski i zabavni program – “Lika Night Run” i koncert popularne hrvatske grupe „Dalmatino“ na glavnom gospićkom trgu, a publika je bila brojna i oduševljena.

Danas, na sam dan Teslinog rođendana, Gospić završava ovu manifestaciju s posebnim programom. Cijela manifestacija obogaćena je interaktivnim igrama svjetla i laserskim projekcijama koje obasjavaju zgrade i dijelove grada vezane uz Teslino djetinjstvo i mladost, čime se pruža posjetiteljima jedinstvena prilika za istraživanje, učenje i igru, sve u čast velikog Nikole Tesle.

Dok obilježavamo ovaj poseban dan, prisjetimo se Teslinog doprinosa našem svijetu i nastavimo čuvati njegovu baštinu kroz slične događaje i inicijative.

L.O.