Na spomendan Gospe Lurdske proslavljen Svjetski dan bolesnika misom u gospićkoj katedrali

0

Na spomendan Gospe Lurdske, obilježenom 11. veljače 2024. godine, u kontekstu Svjetskog dana bolesnika, katedrala Navještenja Blažene Djevice Marije u Gospiću bila je mjesto okupljanja vjernika na misi posvećenoj bolesnicima, liječnicima, medicinskom osoblju i svima koji djeluju u zdravstvenom sektoru. Svečanost je predvodio kancelar Gospićko-senjske biskupije, prečasni Mišel Grgurić, uz asistenciju župnika oca Ante Kneževića. Uz njih su bili i đakon Karlo Špoljarić te bogoslov Marko Butković, dok je za glazbenu pratnju bio zadužen katedralni zbor pod vodstvom Nikole Perišića.

Tema propovijedi, uslijedila nakon što je evanđelje pročitao vlč. Špoljarić, bila je usmjerena na ozdravljenje gubavca, događaj opisan u čitanju. Kancelar Grgurić povezao je gubu s tjelesnom i moralnom bolešću, ističući kako su u vremenu Isusa tjelesne bolesti često doživljavane kao posljedica moralnih padova, zbog čega su oboljeli bili isključeni iz zajednice. Naglasio je kako grijeh prodire duboko u čovjeka, sušeći njegove životne izvore, ali i kako Isusova intervencija pokazuje put milosrđa i oprosta.

Oglas

U svojoj homiliji, Grgurić je istaknuo važnost vjere i molitve, te Božju spremnost da nagradi one koji ga iskreno traže, vraćajući im dostojanstvo i cjelovitost života. Posebno je naglasio poruku pape Franje o značaju pružanja dostojanstva oboljelima, osvrćući se na promjenu koju ozdravljenje donosi u živote pojedinaca, vraćajući im osjećaj vlastite vrijednosti.

Misa u katedrali Navještenja BDM bila je prilika za zajedničku molitvu za zdravlje i duhovno pročišćenje, s naglaskom na važnosti milosrđa i nesebičnog dijeljenja Božjih darova. Kroz završne riječi propovijedi, vjernicima je poslana poruka nade i poticaja na suradnju s Bogom u prevladavanju svih oblika bolesti i moralnih iskušenja, naglašavajući značaj radosnog svjedočenja vjere u svakodnevnom životu.

L.O.