Odavno smo zakoračili u 21. stoljeće, pa prihvatimo i njegova nova energetska pravila

Woman's feet with woolen socks, domestic cat, enjoying inside home on the radiator.


Kad je u pitanju ispunjavanje nekih tradicijskih uzusa, Ličani su umnogome okorjeli oportunisti. Valjda prema običajima (ili urođenom gorštačkom genu?) većina je žitelja najljepše i najveće hrvatske županije sklona navikama kojih se neće riješiti olako. Kako inače pojasniti naviku kojom svake zime prosječna lička obitelj sprema cca 10 kubnih metara ogrjevnog drva? Sadašnje su cijene jednoga kubnog metra između 450 i 500 kuna. Dodajmo tomu piljenje i prenošenje svakog komada drva i do pet puta preko ruku, pa se postavlja i logično pitanje: „Zašto?“ Cjepanice najprije treba složiti, potom i ispiliti. Ispiljena drva ubacujemo u podrume ili drvarnice, onda ih slažemo i na koncu cijepamo i unosimo u stanove, odnosno kuće. Istoobno nitko nikad nije u sve to uračunao ni ljudski trud ni činjenicu kako smo za taj novac i trud mogli učiniti i nešto bolje. Nije tek u pitanju samo novovjeka oda hedonizmu. Nameće se retoričko pitanje: „Je li moglo jeftinije, čišće i lakše?“

Iskustva 14 milijuna ljudi diljem Europe

Sve aktivnosti koje pratimo na LNG terminalu u Omišlju, ali i nove plinske bušotine plina po Jadranu, iskazuju težnju potpunoj energetskoj neovisnosti Hrvatske o drugim izvorima, osobito nakon ruske agresije na Ukrajinu. EVN Croatia jest tvrtka-kći austrijske korporacije EVN AG, koja posluje u 21 europskoj državi i opskrbljuje više od 14 milijuna korisnika preko različitih projekata u središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi tijekom posljednjih 20 godina. To su svakako reprezentativne referencije koje ukazuju o kakvom je energetskom i distribucijskom gigantu riječ.

Tvrtka EVN Croatia već gradi plinsku distribucijsku mrežu u Zadarskoj županiji (Zadar, Biograd i dijelovi Benkovca), Šibensko-kninskoj županiji (Šibenik, Drniš, Knin, Vodice, Bilice, Tribunj, Pirovac, Tisno i Murter-Kornati) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (Split, Solin, Kaštela, Trogir i dijelovi Dugopolja, Klisa i Segeta), dok su u Ličko-senjskoj županiji na redu gradovi Gospić i Otočac.

Tijekom posljednjeg mjeseca peći na kruta goriva u Lici su izazvala nekoliko manjih požara, dok smo lani svjedočili smrtnim slučajevima članova bračnog para koji su usmrćeni ugljikovim monoksidom iz neispravne peći na drva. Zar je baš moralo biti tako?

EVN Croatia može plinom opskrbljivati velik broj korisnika kao što su javne institucije, male tvrtke, industrijski pogoni i domaćinstva. Što korisnici tim dobivaju? Neusporedivo više udobnosti, čist zrak lišen zagađivanja iz dimnjaka, ali i obročno plaćanje naknade za plinski priključak. Sve što smo dosad istaknuli predstavlja drukčiji život, s viškom slobodnog vremena koje možemo posvetiti svojim obiteljima i sebi samima jer je grijanje prirodnim plinom u industriji ili kućama i stanovima višestruko jeftinije, ugodnije i učinkovitije. Energija koju na ovaj način dobivamo gotovo je neograničena, uz izravno isporučivanje 24 sata dnevno. Svima su nam puna usta poziva na nezagađen okoliš te zdravo i dobro stanje šumskog pokrova, tih pluća našega planeta.

Promjena svijesti jest primjena neograničene i jeftinije energije

Uvođenjem plina rješavamo se brige o količini drva u našim podrumima, svakodnevnog tegljenja tereta i učestalog čišćenja peći i dimnjaka. Dodamo li tom i muke s nošenjem plinskih boca, preskupe pelete ili loživo ulje, naveli smo krucijalne razloge ili bolje reći odgovore na pitanje: „Zašto plin, a ne drva i ostalo?“

Od svih fosilnih goriva i izvora energije prirodni je plin ekološki najprihvatljiviji jer pri izgaranju plina nastaje uglavnom vodena para i zanemarive količine ugljikova dioksida. U ovoj priči nismo ni spomenuli električnu struju koja je većini domaćinstava u Hrvatskoj ove jeseni donijela samo financijske glavobolje.

Sustav grijanja na drvnu sječku proizvodi oko 0,27 grama prašine za svaki kilovatsat proizvedene korisne topline, što je oko 30 puta više od grijanja prirodnim plinom s kondenzacijskom tehnologijom.

Čist zrak, niska razina zagađenja bez prašine i smanjene emisije CO2: navedeno je sasvim dovoljno razloga da plin u Lici potpuno istisne drva, loživo ulje, šumsku sječku i pelete, a najvažnija je poruka koja nam govori kako prirodni plin omogućuje vrijedan život u Lici. Zato bismo trebali glasati za budućnost naših obitelji i nas samih! Prodajni tim tvrtke EVN Croatia očekuje vaš poziv, a svi zajedno možemo očekivati smanjivanje troškova priključivanja plaćanjem na 12 rata.

L.O./EVN Croatia