Perući stakla na pumpi – džeparac iz snova

6

Unosnijega ljetnog zanimanja za mladost iz Gospića i Otočca od pranja prozora na autima na benzinskim crpkama, dok vozači tankaju gorivo, nadaleko nema: za četiri sata dnevnog posla djevojke, mahom srednjoškolke ili brucošice, u prosjeku uprihode oko 200 kuna, pa za 14 dana rada, na koliko ih uz određenu crpku veže ugovorna obveza, zarade džeparac od oko tri tisuće kuna.

Dobra je to lova, kažu nam djevojke, otkrivajući tajnu, ovaj je posao toliko popularan među ličkim curama da je za siguran upad potrebna debela veza. I usprkos ograničenju rada na samo dva tjedna, zaprimljene molbe obilato nadmašuju broj slobodnih mjesta na ličkim crpkama, pa je veza jedini jamac upada.

Muškarci, i to mlađi, puno više novca daju nego žene. One znaju biti škrte, znaju dok čekaju u redu za gorivo upalit brisače i tako pokazati da ne žele pranje stakala. Ima neljubaznih vozača, ima i onog što izdaleka maše rukama i tako nas odmah odbije. E, ovo je zanimljivo, Ličani daju puno više kuna nego stranci. Možda stranci misle da smo mi zaposlenici pumpe, pa nisu baš darežljivi. Zato naši ljudi znaju biti šire ruke, a sada koliko daju, neko kunu, netko pet, a neko i po deset eura – kažu cure s Inine postaje Otočac i Gospić .

Kažu i kako ljubazna riječ i željezna vrata otvara, koji osmijeh više dobro dođe za bolju zaradu, ali i naglašavaju da izazovno ponašanje, koketiranje i upadljiva odjeća nisu dobrodošli. Štoviše, na INA-inim postajama cure nose i radnu odjeću, a svima, bez obzira za koju tvrtku rade, u kodeksu ugovora, makar on bio i 15-dnevni, kao važna stavka stoji ljubazno i pristojno ponašanje.

M.M.