Stiže nagla promjena vremena, za gospićku regiju izdan meteoalarm zbog obilne kiše i snijega

0

Stiže nam velika promjena vremena, pa svakako pripremite zimsku odjeću ako već niste te zamijenite gume. A ako možete odgoditi planirana putovanja za vikend, svakako to napravite, posebno ona koja ste planirali za nedjelju i u ponedjeljak, javlja Zoran Vakula za HRT.

Dolazi postupno naoblačenje s jugozapada, na Jadranu i na predjelima uz njega bit će mjestimice kiše, a u središnjim i istočnim krajevima u petak prijepodne još uvijek nas očekuju sunčana razdoblja, dok je kiša moguća krajem dana, javlja Državni meteorološki zavod. Vjetar će još danas biti slab do umjeren jugozapadni i južni, u Gorskoj Hrvatskoj i jak, a na istoku jugoistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, poslijepodne ponegdje olujno. No zbog vjetra već su upaljeni meteoalarmi, pa budite na oprezu. Najviša dnevna temperatura zraka u petak će biti od 10 do 16 Celzijevih stupnjeva.

Za sutra je meteoalarm u žutom za dubrovačku regiju zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, dok je za gospićku regiju također upaljen žuti alarm zbog obilne kiše te susnježice ili snijega. Za ostale regije žuti meteoalarm upaljen je uglavnom zbog snažnog vjetra.

U četvrtak su ponegdje u Hrvatskoj zabilježene i rekordne temperature za ovaj dio godine, posebno u Splitu i Dubrovniku. Srednja najviša temperatura prošlih dvadesetak dana u mnogim je mjestima bila visoka kao nikad u znanoj povijesti mjerenja ovog dijela godine. No stiže nam zahladnjenje, javlja meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Do subote, a u južnijim krajevima ponegdje i do nedjelje treba podnijeti južinu i nastavak za ovo doba godine neuobičajeno dugog i toplog razdoblja. Kiša će u petak još biti rijetka, uglavnom na Jadranu i uz njega. No za vikend stiže kišovitije, vjetrovitije, a u nedjelju i hladnije vrijeme, uz snijeg već u noći u gorju, pa od nedjeljnog poslijepodneva u mnogim nizinama u unutrašnjosti te ponegdje i uz more. Snijeg bi mogao padati osobito na sjevernom Jadranu, gdje će prije toga zapuhati jaka i olujna bura, lokalno čak i orkanska.

No takvo vrijeme neće dugo potrajati. Već prema sredini sljedećeg tjedna očekuje nas stabilnije vrijeme s manje vjetra, ali i dalje vrlo hladno, u mnogim kopnenim krajevima i uz cjelodnevne temperaturne minuse, kojih će u noći i ujutro vrlo vjerojatno biti i ponegdje na Jadranu.

L.O.