Tko i zašto umanjuje veličinu Jose Mraovića?

0

U knjizi o Velebitskom ustanku kao autor spominje se dragovoljac Domovinskog rata i predsjednik UHDDR Rijeka Mile Biondić. To je časni čovjek koji se sa svojim prijateljima bez mobilizacijskog poziva stigao u Liku i tu proveo neka od najsurovijih dana četničke okupacije. Bio je veliki prijatelj i štovatelj Jose Mraovića s kojim je sudjelovao u nekim od najtežih borbi i zahvaljujući takvim ljudima Bilaj nikada nije pao.

U knjizi se pojavljuju neki navodi koji blate lik i djelo Jose Mraovića, detalje koje ovaj čovjek svakako ne zaslužuje, poglavito stoga što je u obilježavanju Velebitskog ustanka upravo Joso godinama  imao dominantnu ulogu, dok su mnogi drugi imali tek dekorativne uloge. Čuli smo se s Milom Biondićem koji će zbog iskrivljivanja dijela teksta potražiti pojašnjenje putem suda. Ovih dana svakako ne jer je preminula Josina supruga Lucija.

Ostaje pitanje tko ima pravo „nabacivati se blatom“ na Josu Mraovića, istinsku legendu, dragovoljca, invalida i neustrašivog branitelja kojemu je Velebitski ustanak do konca njegova života bio moralna lučonoša čije je vrijednosti utkao u svoje  bitke.

M.S.