Župan Ernest Petry i udruge iz Domovinskog rata definirali 5. kolovoza kao datum za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja odnosno obilježavanje VRO Oluja u Ličko-senjskoj županiji

0

U organizaciji Ličko-senjske županije i udruga proizišlih iz Domovinskog rata, danas je održan inicijativni sastanak posvećen obilježavanju Dana pobjede i domovinske i zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 29. obljetnice VRO Oluja.

Sastanku su prisustvovali predstavnici brojnih udruga, među kojima je nazočio ratni zapovjednik 9. gardijska brigade “Vukovi” i zapovjednik Zbornog područja Gospić, general Mirko Norac, predstavnici udruge veterana 9. gardijske brigade “Vukovi”, udruge 118. brigade HV-a, udruge dragovoljaca Domovinskog rata 91., UHDDR-a Otočac, te predstavnici HVIDRE, 133. brigade HV-a Otočac, udruge djece poginulih hrvatskih branitelja i udruge hrvatskih branitelja “USKOK SENJ”, kao i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević.

Na sastanku je usuglašeno da će se buduće obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti za Ličko-senjsku županiju održavati na području grada Gospića, a sve na način da će se umjesto dosadašnjeg datuma obilježavanja 4. kolovoza, svi događaji obilježavati 5. kolovoza, kako bi se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja uskladilo s državnim blagdanom.

Ova odluka rezultat je zajedničke koordinacije Županije i udruga s ciljem kako bi se na dostojanstven način dao povijesni značaj povodom obilježavanja pobjedonosne VRO Oluja.

Usprkos tome što se obilježavanje operacije “Oluja” tradicionalno odvijalo 4. kolovoza, novopostavljeni datum ima dublje značenje i omogućuje bolje uklapanje u državni protokol.

Planirano je da se na dan 5. kolovoza oda počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca na Ljubovu, nakon čega bi slijedilo odavanje počasti kod spomenika poginulim braniteljima u središtu Gospića, kao i kod središnjeg križa na gospićkom groblju, nakon čega bi se održala Sveta misa za poginule branitelje, a zatim bi se održao prijem ratnih zapovjednika u kabinetu župana te zabavni program i koncert na središnjem gradskom trgu u Gospiću.

Osim toga, najavljena je izgradnja Memorijalnog centra Domovinskog rata Ličko-senjske županije za što je Ministarstvo hrvatskih branitelja osiguralo sredstva. Za idejno rješenje projekta trenutno je natječaj u pripremi, a isti će biti raspisan tijekom prosinca. Očekuje se da bi cjelokupna dokumentacija do građevinske dozvole bila pripremljena za približno godinu dana., nakon čega bi se mogao pokrenuti postupak izgradnje Memorijalnog centra. Na taj način će se na dostojanstven način trajno odati pijetet svim poginulim hrvatskim braniteljima, ali jednako tako i obilježiti stvarna istina obrane cjelokupne ličke bojišnice.

Uz to, najavljena je priprema za izdavanje knjige o Domovinskom ratu u Lici, koja će biti povijesni dokument za daljnje izučavanje. Povjesničari, znanstvenici i ratni zapovjednici uključit će se u ovaj projekt kako bi stvorili sveobuhvatan prikaz događanja u to vrijeme.

Kao dodatna inicijativa od strane župana Petryja predložena je i postava kamene ploče zahvalnosti na zgradi Ličko-senjske županije, na kojoj će biti navedene sve vojno redarstvene postrojbe koje su sudjelovale u obrani Zbornog područja Gospića. Ova gesta ima za cilj trajno zahvaliti postrojbama koje su branile i oslobodile Liku te poslati poruku budućim generacijama o važnosti žrtve i hrabrosti u očuvanju domovine.

Župan Ernest Petry naglasio je:
“Sljedeći naš korak je kontaktirati nadležno Ministarstvo hrvatskih branitelja i resornog ministra Tomu Medveda vezano uz današnje zaključke, kojem i ovim putem zahvaljujem na svemu što čini za Ličko-senjsku županiju u cilju očuvanja digniteta Domovinskog rata i koji nam uvijek daje ogromnu potporu.”

L.O.