„DNEVNIK IZ TUĐINE“- trnovit put Senjkinje Vande Boras Podravac

0

U Pučkom otvorenom učilištu M.C.Nehajeva u Senju predstavljena je knjiga  „Dnevnik iz tuđine“čija je autorica hrvatska emigrantkinja, Senjkinja Vanda Boras Podravac. Knjiga govori o autentičnom svjedočanstvu žene koja je 1954. godine napustila voljeni rodni grad –Senj i krenula u nepoznato s nadom u bolje sutra. Tada hrabru dvadesetčetverogodišnjakinju na putu do uspjeha čekao je trnovit put od Buenos Airesa do Canberre. Rastanak s najmilijima, život u progonstvu, roditeljstvo daleko od zavičaja, borba za etnička prava Hrvata u domicilnim multietničkim društvima svijeta 60-ih i 70-ih godina, sudjelovanje hrvatskoga iseljeništva u ostvarenju sna o neovisnosti Hrvatske 90-ih, prvi posjet oslobođenoj domovini nakon 38 godina tek su neke teme zabilježene u Vandinom Dnevniku.

Velika zasluga gospođi Boras Podravac pripada kao aktivistici u hrvatskom iseljeništvu u Australiji koje je dalo veliki doprinos u stvaranju samostalne Hrvatske. Zajedno sa svojim sunarodnjacima autorica se 80-tih godina 20.stoljeća uspjela izboriti za materinski jezik u zemlji u kojoj se govori 206 jezika. Za svoj rad je primila visoko odlikovanje The Medal of the Order of Australia (OAM), koje dodjeljuje kraljica Elizabeta II.

Knjigu su u Senju predstavile književna teoretičarka dr.sc.Katica Ivanišević i voditeljica podružnice Hrvatske matice iseljenika Rijeka, Vanja Pavlovec.

A.P.