„Hrvatski izumitelji kroz povijest“ otvorena izložba u Otočcu

0

Gradonačelnik Otočca Mario Barković otvorio je izložbu u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac „Hrvatski izumitelji kroz povijest“. Riječ je o izložbi koju je 2005. osmislio Državni zavod za intelektualno vlasništvo RH, a u njenom stvaranju sudjelovalo je nekoliko muzejskih ustanova i Centar za inovacije i transfer tehnologije Rijeka. Da bi se zakva izložba održala u Otočcu zaslužna je Zajednica tehničke kulture Ličko-senjske županije i Zajednice tehničke kulture Grada Otočca, a uz potporu Grada Otočca i Srednje škole Otočac.

Izložba je do sada obišla brojne hrvatske gradove, dok je ovo deveti po redu postav, nakon Arca u Zagrebu, gostovanja u Hvaru, Novoj Gradišci, Slavonskom Brodu, Rijeci i Crikvenici. Izložba predstavlja reprezentativan izbor vizionara-izumitelja hrvatske izumiteljske baštine, bilo da joj pripadaju rođenjem ili djelovanjem, kao što su Nikola Tesla, E.S. Penkala, Franjo Hanaman, Ruđer Bošković, Faust Vrančić, Ferdinand Kovačević, Josip Belušić, David Schwartz i drugi.

Oglas

– Malo ste za nas čuli jer tu stoluju inovatori i nema skandala, pronevjera, droge, afera, a ako je to uvjet da se za nas čuje, onda nas neće ni biti u medijima jer ti samozatajni ljudi samo stvaraju vrijednost iza sadašnjost i budućnost, rekao je na otvorenju predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof.dr.sc. Ante Markotić ističući kako su inženjeri naš najelitniji izvozni proizvod, i to masovni, a hrvatski inovatori koji na inozemnim olimpijadama inovacija osvajaju medalje, kod kuće su ne(pre)poznati.

Barković koji je izrazio posebno zadovoljstvo što je takva izložba koja promovira stvaranje novih vrijednosti upriličena i u Otočcu. Otvorenje izložbe prigodno je uveličao pjevački zbor Gackog učilišta. Više grupa učenika otočke osnovne i srednje škole već je razgledalo izložbu koja predstavlja bogatu izumiteljsku tradiciju i tradiciju patentne zaštite u Hrvatskoj te donosi i neke fascinantne činjenice.

Večernji.hr
Foto: Dražen Prša/VLM