„Tisućustogodišnje veze Hrvata i Mađara“ – Izložba u senjskoj tvrđavi Nehaj

0

„Tisućustogodišnje veze Hrvata i Mađara“ naziv je izložbe otvorene u povijesnoj senjskoj tvrđavi Nehaj, u organizaciji Mohačkog muzeja, Grada Senja i Gradskog muzeja Senj.

 Izložba prikazuje društveno – političku, kulturnu i gospodarsku povezanost hrvatskog i mađarskog naroda  kroz dugu zajedničku povijest.

Oglas

„Povijest Hrvata i Mađara je jako povezana i zasigurno ne postoje dva naroda u Europi koji su toliko povezani“, rekao je prilikom otvorenja izložbe predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, Mišo Hepp.

Ravnateljica Gradskog Muzeja Senj, Blaženka Ljubović, prof. istaknula je kako izložba kroz fotografije doprinosi razumijevanju međusobnih veza Hrvata i Mađara koje je sudbina toliko povezala.

Senjski gradonačelnik Darko Nekić, prof. naglasio je kako je upravo povijesna  povezanost bila temelj za sklapanje ugovora o prijateljstvu između Grada Senja i mađarskog Köszega te da je suradnja između dva grada sve intenzivnija što potvrđuje i ova izložba o kojoj se govorilo još prošlog ljeta prilikom posjeta senjske delegacije prijateljskom gradu Köszegu .

Izložba omogućuje bolje upoznavanje povijesnih veza dvaju naroda, a ovoga ljeta moći će je vidjeti i brojni turisti, od kojih i veliki broj Mađara.

A.P.