„Kazalište“ dočeka pape ili doček u kazalištu?

0

U tijeku su završne pripreme za „iskrcavanje“ pape Benedikta XVI. Zagrebu.Sudeći prema prognozi vrijeme neće baš biti naklonjeno hodočasnicima i onima koji će se „iskrcavati“ u Zagrebu. Za vikend očekuju se pljuskovi, a iz sigurnosnih razloga kišobrani su na velikim skupovima zabranjeni, stoga se preporučuje svima da sa sobom ponesu kabanicu. Za vikend u Zagrebu očekuje promjenjivo i nestabilno vrijeme. U subotu  kad će se poslijepodne na Trgu bana Jelačića Papa susresti s mladima, bit će osobito nestabilno s kišom i grmljavinom, dok se za nedjelju, kad će Papa prijepodne predvoditi misno slavlje na Hipodromu, očekuju malo bolji vremenski uvjeti, ali i dalje je moguća kiša.Ovo je još jedna sličnost sa iskrcavanjem savezničkih snaga u Normandiji, jer se strahovalo da zbog lošeg vremena ova operacija neće uspjeti.No, za operaciju papinog „iskrcavanja“ u Hrvatskoj nema bojazni, jer u organizatori javili kako se hodočasnici ne boje lošeg vremena i da se još uvijek traži karta više.

Vjernici na Hipodrom mogu ponijeti hranu koja nije podložna kvarenju i vodu u plastičnim bocama, smiju unijeti podmetač za sjedenje, sklopivi stolčić ili slično. Preporučuje im se da nose samo ono što im je nužno potrebno kako se zbog viška stvari ne bi odugovlačio pregled na ulazu. Zbog sigurnosnih razloga, vjernici na Hipodrom neće moći unijeti alkohol, metalne predmete, oružje, staklene boce, kišobrane i sve ono čime bi se moglo nekoga ozlijediti. Tako će „lokalno pučanstvo“ biti isključeno iz ovog susreta, pa bi možda neke udruge to mogle iskoristiti kako bi Katoličku Crkvu optužile za diskriminaciju „lokalnog pučanstva“?

Oglas

Za sve one vjernike koji neće moći izravno biti na susretima s papom Benediktom XVI., pobrinule su se televizije. Tako će Hrvatska televizija na prvom programu prenositi gotovo svaki korak za vrijeme apostolskog posjeta pape Benedikta XVI. Za HRT   je ovo  najznačajniji projekt ove godine. Na dane posjeta, 4. i 5. lipnja, više od 500 djelatnika Hrvatske televizije i Hrvatskog radija bit će uključeno u samu realizaciju. Papin posjet pratit će 40 kamera. Veze će se ostvarivati i putem dvaju helikoptera koji će pratiti papamobil i Papin prolazak gradom.Posjet Svetog Oca Hrvatskoj pratit će i Nova TV i RTL. U Novoj TV najavljuju specijalne emisije u kojima će biti glavni komentator karizmatični svećenik fra Zvjezdan Linić.I brojni drugi mediji izvještavat će o Papinu boravku u Zagrebu. Akreditirano je 1200 novinara i 25 televizijskih kuća, a očekuje se nekoliko stotina novinara iz inozemstva.Organizatori očekuju da će na subotnjem bdijenju s Papom moliti oko 30 tisuća mladih, dok će na nedjeljnom misnom slavlju na Hipodromu u povodu Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji sudjelovati oko 400 tisuća vjernika.

Iako većina ljudi u Hrvatskoj blagonaklono gleda na dolazak i „iskrcavanje“ Svetog Oca , ima i onih koji ne misle tako.Udruga građana za zaštitu ljudskih prava „David“ pozvala je građane na prosvjed protiv Papina pohoda Hrvatskoj koji će se održati u petak 3. lipnja na Cvjetnom trgu u Zagrebu. U udruzi ističu da su se odlučili na prosvjed zbog prevelikih troškova organizacije Papina dolaska u vrijeme loše gospodarske situacije u zemlji, zbog rastrošnosti i bahatog ponašanja Katoličke crkve koja gradi velebne palače.Udruga Queer Zagreb organizira od 3. do 5. lipnja manifestaciju Pop(e) film festival u zagrebačkom kinu Grič. Organizatori nude izložbu, prikazivanje brojnih stranih filmova koji se kritički odnose prema Katoličkoj crkvi, te okrugli stol koji će se u subotu održati na temu »Republika Hrvatska između klerikalizma i sekularizma – gdje ima, a gdje nema suživota?«.

Zanimljivo je da će se papa Benedikt XVI. susresti u Hrvatskom narodnom kazalištu prvog dana svoga boravka u Zagrebu s predstavnicima vjerskog, političkog i javnog života. Među uzvanicima bit će i 16 privilegiranih koji će se osobno susresti.Čitat će e i govoriti tekstovi Ive Vojnovića, Petra Zrinskog, Ivana Gundulića, Tina Ujevića, Josipa Prudeusa, Antuna Gustava Matoša, Josipa Pupačića, Jure Franičevića Pločara, Slavka Mihalića, Baščansku ploču, Šibensku molitvu…Tako da će  se u kazalištu s papom sresti i glumci.

Zanimljivo je da  će  Papu dočekati intendantica Hrvatskog narodnog kazališta.Papa će potom uživati u nastupu folklornog ansambla Lado koji će mu otpjevati crkvene pučke napjeve. Najzanimljiviji dio programa u HNK zasigurno je susret sa 16 odabranih. Tako će s poglavarom Katoličke crkve prorazgovarati predstavnici vjerskih zajednica Jovan Pavlović, mitropolit Zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije, Lucijano Moše Prelević, glavni rabin Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, te muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.Tu će priliku imati i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, barun Nikola Adamovich Cepinski, veleposlanik Suverenog malteškog vojnog reda, Nevenka Nekić, dopredsjednica Hrvatske Paneuropske unije, Ljilja Vokić, ravnateljica VII. gimnazije u Zagrebu, Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci; ugostitelj iz Münchena Ivo Sadrić, fra Bonaventura Duda, bibličar i profesor emeritus KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, te Emilio Marin, bivši veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici.Među njima su i skijaš Ivica Kostelić, Jure Radić, direktor instituta IGH i genetičar Tomislav Domazet Lošo.

„Kazalište“ koje stvaraju pojedini mediji od toga tko će doći na susret  s papom u Hrvatsko narodno kazalište, a tko ne potpuno je nepotrebna. Politiziranje Pape u političke svrhe po meni jesu niski udarci kako bi se kupilo koji glasić u predizbornoj kampanji, jer „publika“ tj.glasači imaju zadnju riječ koga će nagraditi pljeskom odnosno glasom, a koga ne. I tako je od najnormalnijeg susreta s Papom u kazalištu kao najčasnijoj instituciji kulture u Hrvata, nastalo pravo „kazalište“ u hrvatskom medijskom prostoru. Pitanje je samo koji su „glavni likovi“ koji rade „kazalište“?  Intendant Ivo Sanader ipak više nije glavni lik, sada je Mucalo.

 

Piše:Mladen Njari