18. „Jesen u Lici“

0

Osamnaesti puta za redom održava se izložba „Jesen u Lici“. U organizaciji Ličko – senjske županije i Razvojne agencije „LIRA“ ovogodišnja priredba trajat će tri dana, odnosno 30. rujna, 1. i. 2. listopada na Trgu Stjepana Radića u Gospiću.
„Jesen u Lici“ pokrenuta je 1998. godine kada je provedena prva izložba tradicijskih i poljoprivrednih proizvoda pod takve vrste u Gospiću Ličko-senjskoj županiji. Začetnici ove izložbe bile su nevladine udruge „ZOE“ i „Kap života“ te Park prirode Velebit, koji su okupili devet entuzijasta, izlagača s idejom predstavljanja autohtonih ličkih proizvoda što široj publici. 2007. godine izložba je po prvi put održana kao dvodnevna manifestacija čime je potvrdila status najznačajnije gospodarske, kulturne i etno manifestacije u Ličko-senjskoj županiji.
«Jesen u Lici» manifestacija je od osobitog značenja za Ličko-senjsku županiju. Njome se prezentira identitet ovog kraja te sve ono što je prepoznatljivo i karakteristično za ovo podneblje i ljude koji žive u sprezi s prirodom. Cilj održavanja ove Izložbe je predstaviti javnosti proizvodne potencijale malih poljoprivrednih gospodarstava, malih poduzetnika i svih onih koji proizvode različite proizvode, čuvajući tradiciju ličkog kraja. Svatko izlaže isključivo vlastite proizvode tako da posjetitelji mogu iz prve ruke dobiti informacije o načinu pripreme proizvoda, kako se čuvaju i gdje se mogu kupiti. Na izložbu se redovno pozivaju i brojne škole, udruge i ustanove radi mogućnosti predstavljanja svojih aktivnosti koje čine radi očuvanja i njegovanja tradicije ličkog kraja. U sklopu Izložbe održavaju se i demonstracijske aktivnosti izrade nekih proizvoda kao što su izrada proizvoda od gline, bukara i tamburica, predenja vune, tkanja, pletenja košara, izrade metli od šiblja i sl.
Na Izložbi izlažu izlagači iz brojnih naselja Županije kao i gosti – izlagači iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva koji izlažu autohtone poljoprivredne, prehrambene, uporabne ili ukrasne proizvode karakteristične za podneblje iz kojeg dolaze. S vremenom je izložba prerasla u veliku manifestaciju prepoznatu izvan granica Ličko-senjske županije, tako da od 2004. godine «Jesen u Lici» ima i međunarodni karakter, s obzirom na nazočnost izlagača iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije i Slovenije.

L. O.