19. Noć muzeja u Muzeju Like Gospić: očekuje vas filmska noć pod zvijezdama

0
Foto:N.Mraović

Ovog petka, 26. siječnja, Muzej Like u Gospiću otvara svoja vrata za 19. Noć muzeja s temom „Filmska noć u Noći muzeja“. Događaj će se održati na dvije lokacije: u Gospiću i Smiljanu, s početkom u 18 sati.

Program počinje projekcijom dokumentarnog filma „Tower for the People – Tesla’s Dream at Wardenclyffe Continues“ redatelja Josepha Sikorskog, koji će biti prikazan u Memorijalnom centru u 18.30 sati. Ovaj film otkriva priču o Teslinom laboratoriju i tornju na Long Islandu te njegovoj viziji bežičnog prijenosa energije. Drugi film na repertoaru je hrvatski film „Illyricvm“ redatelja Simona Bogojevića Naratha, koji će se prikazati u kinu Korzo s početkom u 20 sati.

Poseban dio večeri posvećen je izložbi Josipe Starčević Prpić o Teslinom tornju, a u 22 sata očekuje vas predavanje redatelja Simona Bogojevića Naratha i stručnog savjetnika za ilirsko oružje i nošnju, dr.sc. Ivana Drnića. Predavanje će se fokusirati na detalje s filmskog seta i održat će se u Malom salonu Muzeja, gdje će biti izložen dio odabrane filmske kostimografije.

Za realizaciju programa zaslužni su vanjski suradnici, uključujući redatelje Joseph Sikorski i Simon Bogojević Narath, producenticu Ankicu Jurić Tilić iz Kinorame, te Tonija Zdunića iz tvrtke Meridian Arts, koji je zaslužan za prijevod i titl filma o Teslinom tornju.

Stručna vodstva u Muzeju Like Gospić i Memorijalnom Centru „Nikola Tesla“ Smiljan planirana su za 18.30 i 20 sati, a ulaz na sve događaje u Noći muzeja je besplatan. Muzej Like poziva sve ljubitelje filma i povijesti da se pridruže ovoj jedinstvenoj kulturnoj noći pod zvijezdama.

L.O.