20 godina „Vukova“

5

GOSPIĆ – Legendarna 9. gardijska brigada“Vukovi“ obilježila je 20. obljetnicu osnutka. Tim povodom u groblju sv. Marije Magdalene vijenac je u ime Glavnog stožera OSRH položio general Frane Tomičić nekadašnji pripadnik brigade. U izaslanstvu civilnih struktura poginulim braniteljima poklonili su se saborski zastupnik dr. Darko Milinović, župan Milan Jurković te dvojica bivših pripadnika „Vukova“ gradonačelnik Milan Kolić i predsjednik Županijske skupštine Petar Krmpotić. Uslijedila su izaslanstva PU Ličko-senjske, predstavnika Kluba 118. brigade, udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Oko 500-tinjak bivših pripadnika pristiglih iz Rijeke, Zagreba, Zadra, Otočca i Gospića okupilo se na stadionu Balinovac. Postrojeni u ešalone i noseći ratne zastave prodefilirali su ulicama Gospića do vojarne „Eugen Kvaternik.“Na svečanom postrojavanju prijavak je primio načelnik Glavnog stožera oružanih snaga i izaslanik predsjednika Josipovića general-pukovnik Drago Lovrić. Ratni put brigade riječima su oslikali predsjednik Udruge ratnih veterana 9.gbr Milan Franić i gradonačelnik Milan Kolić. Kada je predsjednik udruge Franić u svojem govoru spomenuo ime prvog zapovjednika brigade generala Mirka Norca vojarna se potresla od dugotrajnog pljeska i skandiranja.
-U ono smo vrijeme živjeli za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, kazao je gradonačelnik Kolić. Ovdje vidim mnoga poznata lica koja me vračaju u minula herojska vremena. Tada smo pod svjetlom bukteće domoljubne svijesti, a ispunjeni ponosom i prkosom, sa puno odlučnosti časno branili i obranili jedinu nam Domovinu. Slomili smo snažnu oružanu silu tzv. JNA, a to se tada činilo kao nemoguća misija. Pri tome je poginulo 56 naših prijatelja, a 211 ih je ranjeno. Ne smijemo zaboraviti povijesnu činjenicu da su Gospić i Lika početkom rata bili iznimno važni za cjelovitost Hrvatske. Cilj agresora bila je podjela RH na crti Virovitica-Karlovac-Gospić-Karlobag. Uz druge postrojbe „Vukovi“ su bili Primus inter pares, prvi među jednakima, zaključio je gradonačelnik Kolić.
Župan Milan Jurković, prvi zapovjednik ZNG-a Otočac, prenio je „Vukovima“ čestitke svih žitelja županije.
-Mi smo živući svjedoci ostvarenja stoljetnih snova našeg naroda. Ponosni smo što smo Hrvati koji žive u slobodnoj i neovisnoj Domovini. Danas glasno govorimo vaše geslo prvi među jednakima. Lik vuka označava snagu, inteligenciju, ustrajnost i odanost čoporu. Uz svu simboliku u prošlosti, to je ono što nam danas treba: zajedništvo, odanost i snaga jer nam žele nametnuti da je oslobađanje Domovine isto, ako li ne i gore, od srbočetničke okupacije. To ne smijemo i nećemo dopustiti, kao što ne ćemo dopustiti da prerano ugašeni životi naših branitelja izgube i najmanji djelić smisla. Časna hrvatska vojska se ne smije prikazivati kao agresor u svojoj Domovini, a naši generali kao zločinci, zaključio je župan Jurković. Nazočne je pozdravila i izaslanica ministra branitelj Nevenka Benić. U ime predsjednika Josipovića čestitke „Vukovima“ prenio je načelnik Glavnog stožera OSRH general Drago Lovrić koji je i sam kao časnik Zbornog područja Gospić sudjelovao u brojnim borbenim djelovanjima u Lici. General Lovrić je brigadiru Zvonku Brajkoviću, ratnom zapovjedniku „Vukova“, uručio 9. gardijskoj brigadi Povelju RH za izniman doprinos postrojbe u Domovinskom ratu. Potom je 12 obitelji poginulih i umrlih pripadnika 9. gbr primilo priznanja Udruge ratnih veterana 9.gbr. „Vukova.“Polaganje vijenaca upriličeno je i kod spomenika poginulim „Vukovima“ na ulazu u vojarnu „Eugen Kvaternik“.

Oglas

L. O.