U subotu se obilježava 28. obljetnica pogibije četvorice policajaca u Žutoj Lokvi

0

Policijska uprava ličko-senjska je tijekom Domovinskog rata izgubila 36 policijskih službenika koji su stradali obnašajući dužnost službene osobe braneći suverenitet domovine.

Tako je među prvima žrtvama, 19. srpnja 1991. godine u mjestu Brlog na kontrolnoj točci iz zasjedde mučki ubijen pričuvni policajac Slavko Cetinjanin, potom 6 dana kasnije, 25. srpnja 1991.godine na “Markovcu” pored Otočca sačekana je ophodnja u kojoj je ubijen Dragan Šepac.

Mjesec dana kasnije, točnije 24. kolovoza 1991. godine u mjestu Žuta Lokva na križanju cesta Brinje-Otočac-Senj, sačekana je i iz zasjede zasuta rafalnom paljbom policijska ophodnja u kojoj su 4 pripadnika policije na mjestu ubijena, dok se jedan uspio spasiti i danas svjedoči tom nemilom događaju (Darko Murat).

Kod kapelice u Žutoj Lokvi 24. kolovoza se služi misa na 28. obljetnicu pogibije hrvatskih redarstvenika pobijenih od strane lokalnih Srba. Misu zadušnicu u 10 sati predvodi policijski kapelan iz zapovjedništva HKoV-a u Karlovcu don Ivan Blaževac. Prije mise od 9 sati bit će prigodni program u organizaciji Policijske uprave ličko-senjske u kojoj će sudjelovati crkveni zbor iz Brinja.

Na obilježavanju 28. obljetnice stradavanja redarstvenika prisustvovati će i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović.

Program:

do 08.45 sati Dolazak obitelji i ostalih pred spomen obilježje (kapelicu) poginulim redarstvenicima,

08.55 sati Dolazak dr.sc. Davora Božinovića, potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova kod spomen obilježja poginulim redarstvenicima,

09,00 sati Polaganje vijenaca i paljenje svijeća pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim redarstvenicima,

09,30 sati Prigodni program:

Moderatorica: glasnogovornica PU ličko-senjske

  • Vokalna izvedba himne,

(Izvodi: crkveni zbor Brinje)

  • Minuta šutnje za poginule hrvatske redarstvenike,
  • Čitanje promemorije,

(čita: moderatorica, glasnogovornica PU ličko-senjske)

  • Izvedba prigodne pjesme,

(Izvodi: crkveni zbor Brinje)

10,00 sati Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske redarstvenike,

11,00 sati Završetak komemoracije.

L.O.