31.svibnja – Svjetski dan nepušenja

0

S ciljem suzbijanja pušenja kao glavnog izbježivog čimbenika rizika za nastanak niza bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 31. svibnja Svjetskim danom nepušenja. Ove se godine osobito obraća pozornost na štetnost duhanskog dima na zdravlje žene, te je slogan ovogodišnjeg obilježavanja „Zaštitimo žene od duhanskog dima“.

Temom o specifičnostima uporabe duhana prema spolu s posebnim osvrtom na marketing usmjeren ženama, želi se upozoriti na štetne učinke marketinga duhana usmjerenog ženama i djevojkama, te na potrebu da blizu 170 država potpisnica Okvirne konvencije o nadzoru nad duhanom zabrane svako reklamiranje duhana, promociju i sponzoriranje od strane duhanske industrije.

Žene predstavljaju oko 20% pušača u svijetu. Od više od milijardu ljudi koji su pušači, oko 200 milijuna su žene. Dok se epidemija pušenja duhana u nekim zemljama u muškaraca usporava ili smanjuje, u žena je u porastu. Procjenjuje se da u svijetu godišnje umire oko 600.000 osoba od posljedica izloženosti duhanskom dimu iz okoliša, a od toga 64% su žene.

Epidemija pušenja među ženama ima svoje specifičnosti – pušenje se reklamira kao simbol slobode, no istina je da pušenje povećava rizik za rak vrata maternice i rak dojke.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi poziva sve pušače da razmotre navedene podatke, te u prvi plan stave svoje zdravlje, i donesu odluku o odustajanju od ove štetne navike. Na taj način zaštitit će sebe, i svoju okolinu od niza štetnih učinaka duhanskoga dima.

Felix