39. Plitvički maraton: Utrka kroz spektakularnu prirodu Nacionalnog parka

0

U idiličnom okruženju Nacionalnog parka Plitvička jezera, poznatog po svojim kristalno čistim jezerima i bujnoj vegetaciji, uskoro će se održati 39. Plitvički maraton. Ovaj godišnji događaj, koji je istovremeno i sportsko natjecanje i prilika za istraživanje prirodnih ljepota, najavljuje se kao jedan od najznačajnijih u regiji.

Maraton će se održati prvog vikenda u lipnju, točnije 1. i 2. lipnja, s sudionicima koji će imati priliku odabrati između staza dužine 5 km, polumaratona (21 km) i punog maratona (42 km). Organizator ovog veličanstvenog sportskog događaja je Atletski klub Plitvice, dok je Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera glavni pokrovitelj.

Svake godine, Plitvički maraton privlači sve veći broj natjecatelja iz cijelog svijeta, a ove se godine očekuje dolazak trkača iz više od 40 zemalja. Ovo nije samo utrka; to je prilika da se otkrije jedan od najstarijih Nacionalnih parkova na svijetu, čije je osnivanje proslavljeno 75. obljetnicu proglašenja i 45. godišnjicu upisa na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Interesantno je da će Plitvički maraton ove godine biti dio kalendara natjecanja 1. Hrvatske cestovne lige, u suradnji s Hrvatskim Atletskim savezom, dodatno potičući sportski duh među natjecateljima.

Broj sudionika na ovom maratonu bit će ograničen na 1.000 osoba radi očuvanja okoliša, pri čemu će 350 trkača sudjelovati na polumaratonu, 350 na maratonu te 300 na stazi od 5 km. Svaki sudionik dobit će i ulaznicu za Nacionalni park kao dio startnog paketa.

Prijave su još uvijek otvorene (link), stoga svi ljubitelji trčanja i prirode, pripremite svoje tenisice i pridružite se u ovom jedinstvenom sportskom doživljaju koji spaja izazov trčanja s očaravajućom prirodnom ljepotom.

L.O.