Mladim poljoprivrednicima na raspolaganju 132,6 milijuna kuna!

0

 

Od sutra službeno počinje zaprimanje zahtjeva za potpore mladim poljoprivrednicima u sklopu natječaja iz Programa ruralnog razvoja koji se mogu podnositi  do 13. lipnja. Natječaj za operaciju 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima” iz Programa ruralnog razvoja moguće je u AGRONET-u podnositi potvrde o zahtjevima za potporu. Na natječaj se mogu prijaviti mladi poljoprivrednici stariji od 18 i mlađi od 40 godina koji posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni za nositelja poljoprivrednog gospodarstva, ali ne duže od 24 mjeseca prije podnošenja zahtjeva za potporu.

Oglas

Ova nova pravila omogućuju prijavu i mladim poljoprivrednicima kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost, pa se visina potpore koju je moguće ostvariti dijeli na 372 tisuće kuna onima kojima će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznici doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) najmanje pet godina nakon konačne isplate potpore. Potporu od 148,8 tisuća kuna mogu ostvariti oni kojima poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznici doprinosa za socijalno osiguranje po osnovi poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede ističe kako je za ovu namjenu na raspolaganju 132,6 milijuna kuna. Financirat će se kupnja poljoprivredne mehanizacije i opreme, domaćih životinja, bilja, sjemenja i sadnog materijala. U natječaj je uključeno i građenje, opremanje prostora, podizanje ili rekonstrukcija trajnih nasada.

M.P./L. O