U NP Plitvička jezera uskoro radovi na kolektorskom sustavu?

0

Najstariji i najljepši hrvatski nacionalni park sljedećih dana opet bi trebao biti turistička „Meka“ koju će pohoditi deseci tisuća gostiju. Osim poslovično brojih posjetitelja s dalekog istoka ovaj će prirodni biser svakako  vidjeti i veliki broj domaćih gostiju jer će nam blagdanski dani dati četiri dana odmora.

Iz nekoliko izvora doznajemo kako su spremni i privatni iznajmljivači soba kojima će ovo biti udarni vikend po broju noćenja. U NP Plitvička jezera sve ovo moglo bi pokvariti jedino nestabilno vrijeme, uz gotovo svakodnevne pljuskove. Od ranije se u ovoj ustanovi najavljuje rekordna turistička „žetva“ u 2018. godini. Do konca ovoga mjeseca sve bi trebalo biti spremno za konačni početak realizacije rješavanja kroničnog problema zbrinjavanja fekalnih voda, problema starog koliko i ova ustanova. Sredstva za izgradnju kolektorskog sustava  su navodno osigurana iz fondova EU.

Prevelika dinamika broja posjetitelja odavno je ograničavajući faktor vezan uz NP Plitvička jezera. Brižni ekolozi, kao i nemušti „stručnjaci za slapove“, odavno ukazuju na ovaj problem, pitajući se pri tom koja je to kritična masa posjetitelja koja bi mogla ozbiljno naštetiti ovom jedinstvenom prirodnom fenomenu i narušiti njegov eko-sustav.

M.S.