Krenula je sezona kiseljenja kupusa

0

Mjesec listopad pravo je vrijeme za kiseljenje kupusa, a ta sezona produljit će se i u prvoj polovici studenog. Ovo zdravo i ukusno povrće Ličani po tradiciji kisele za dugu i oštru zimu. Kiseli kupus (ili zelje) pravi je spremnik vitamina C, pospješuje probavu, pojačava imunitet i nezamjenjiv je u pripremi nekih ličkih delicija: s grahom, s polama i slaninom, tu je i kupus sa suhim meso…

Ovih dana gospićka tržnica je po pitanju kupusa podosta živnula. Čini se kako Gospićani najviše vjeruju kupusu uzgojenom u selima nadomak Otočca: Brlog, Kompolje, Hrvatsko Polje… Prodavači uglavnom odmah ribaju glavice kupusa. Cijena po kilogramu iznosi 6 kuna, u glavicama po 5 kuna. Od uzgajivača kupusa doznajemo kako dobar urod imaju samo oni proizvođači koji su svoja polja kupusa ovoga sušnoga ljeta navodnjavali. Kao i uzgajivači krumpira i voća. U ličkoj poljoprivredi su došla neka nova vremena.

Oglas

L. O.

ZUC