Gospić i Lika osvanuli su ovih dana uz vrlo gustu maglu i temperature zraka tek koji stupanj iznad ništice. Prehrambene navike Ličana oduvijek su dolaskom hladnih dana preferirale malo jaču hranu. Idealno je vrijeme za pole i slaninu.
Ovih dana je „špica“ sezone kiseljenja zelja, krumpir je odavno ubran, a za koji dan počinje tradicionalno kolinje. Nekada je svako ličko domaćinstvo nastojalo uhraniti svinje za kolinje i kako bi rekli u Perušiću „obisit na pantu tavana malo mesa“. Kiselo zelje još nije spremno za jelo, ali ga se može naći u dućanima. Jednako kao i slanine i čvaraka, iako im je zadnjih dana cijena „otišla u nebo“.
Tako se već u mjesecu studenom lako može prirediti tradicionalni lički obrok. Ovih su dana opet glasni nutricionisti koji opovrgavaju ranije tvrdnje nekih kolega koji su na „stup srama“ pribijali slaninu, krvavice, kobasice, čvarke, sir škripavac i rakiju. Ovo su svakako tražene i hranjive delicije, ali ih treba konzumirati u umjerenim količinama. Zato vam želimo dobar tek uz pole, slaninu i ostalo.
L. O.


