Gripa pojačava tempo

0

Sezona gripe 2015/2016 za područje Ličko senjske Županije službeno je počela. Na području Gospića evidentirana su 3 slučaja, a u Otočcu 2 slučaja oboljelih od ove bolesti. Podaci su to županijskog Zavoda za javno zdravstvo i Odjela za epidemiologiju kojega vodi dr. Biserka Margaretić.
-Za sada je teško prognozirati kakva će biti ova sezona gripe. Prošle godine su cirkulirale dvije grupe (A i B), a unutar grupe A dva soja H1N1 i H2N3 sa različitim blažim odstupanjima u kliničkoj slici. Kao što se zna najbolja prevencija svake zarazne bolesti je cijepljenje, ukoliko ga imamo i ako ga možemo primijeniti. Cjepiva protiv Gripe više nemamo osim ukoliko nije preostala koja doza kod nekih liječnika opće prakse, rekla je dr. Margaretić.

Preventivne mjere za one koji se nisu cijepili:
-Izbjegavati skupove u zatvorenim prostorijama
-Prostorije prozračivati po nekoliko min. unutar sat vremena
-Pojačati osobnu higijenu ( pranje ruku )
-Jačati imunološki sustav ( lagane fizičke aktivnosti na zraku – šetnje)
-Konzumirati laganiju hranu ( sezonsko voće i povrće – limun, naranču, kiseli kupus, bijeli luk)
Ako ipak obolimo gripu ćemo prepoznati ( naglo visoka temperature, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima – “ruši nas u krevet”)
-Ostati kod kuće uz nadoknadu tekućine ( čajevi, kompoti )
-Uzeti sredstva za skidanje temperature
-Telefonom kontaktirati svog liječnika koji će vam dati daljnja uputstva
Kod starijih , a i mlađih osoba koji imaju neku od kroničnih bolesti ili im je oslabljen imunitet zbog iscrpljenosti organizma Gripa se može sekundarno zakomplicirati i na žalost lose završiti čemu u prilog govori i povećani broj smrtnosti na nekom području u sezoni oboljevanja od gripe.

H. J.