Afrička kuga prijeti

0

Lovačka društva u Hrvatskoj godinama su se borila kako bi iz svojih lovišta iskorijenili svinjsku kugu. U tome su uspjeli i već dulje vrijeme nisu zamjećeni slučajevi oboljenja divljači od te zarazne bolesti. Sada je „na red“ došla još gora pošast-afrička kuga!!! Ova bolest se najprije proširila u istočnim državama Europe, a samo lani je u Rumunjskoj eutanazirano oko 110 tisuća domaćih svinja. Bolest je moguće nadzirati  na svinjogojskim farmama, ali u divljini?

Ministarstvo poljoprivrede, Odjel za veterinarstvo propisalo je koncem prosinca 2018. odredbu o načinima suzbijanja ove  bolesti. Za pojašnjenje smo zamolili Milu Ugarkovića, tajnika Županijskog lovačkog saveza.

-Riječ je o bolesti  čiji ishod je gotovo 100-postotna smrtnost zaražene divljači. Lovačka društva moraju prije ulaska i nakon izlaska iz lovišta vršiti temeljitu dezinfekciju vozila i opreme. Afričku kugu je lako nadzirati u ograđenim lovištima jer se na taj način vrši dezinfekcija na jednom ili dva ulaza u lovište. S obzirom da su naša lička lovišta vrlo velika i nisu ograđena teško je  vršiti nadzor nad njima. Poseban su problem domicilni stanovnici koji žive unutar mnogih lovišta jer ne mogu vršiti dezinfekciju svakoga dana po nekoliko puta. Zato će se predstavnici lovačkih društava susresti s veterinarima ovoga ponedjeljka, 14. siječnja u maloj sali hotela „Ana“ u Gospiću kako bi se definirali detalji vezani uz suzbijanje afričke kuge na ovome području, kazao nam je tajnik Lovačkog saveza Mile Ugarković. Među detaljima spomenutog naputka ističe se kako lovci trebaju poslati na analizu uzorke tkiva svih ustrjeljenih životinja kako bi se provjerilo je li riječ o oboljeloj ili zdravoj divljači. Afrička kuga manifestira se iscrpljivanjem oboljele životinje koje završava smrću.

M. S.