Aktivnost policije – opasnost od mina

0

Tijekom 2010. godine policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske imali su niz aktivnosti u cilju zaštite građana od pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava, te zaštite ovlaštenih osoba prilikom vršenja očevida na miniranim i minsko-sumnjivim područjima, među kojima se izdvajaju:

– očevid nakon eksplozije protupješačke mine dana 27. lipnja u šumskom predjelu kod mjesta Dabar, Grad Otočac, kada je smrtno stradao 29-godišnjak iz Otočca, dok su tri osobe (24-godišnjak, 30-godišnjak i 46-godišnjak, svi sa šireg područja Otočca) ozlijeđene;

Oglas

– očevid nakon eksplozije protupješačke mine dana 14. rujna u šumskom predjelu Lisac-Staparuša, u blizini mjesta Dabar, kada je smrtno stradao 37-godišnji pirotehničar iz Splita, razminiravajući teren;

Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu su u oba slučaja ušli u minirano područje radi osiguranja vršenja očevida, kao i radi izvlačenja smrtno stradalih osoba.

– očevid nakon eksplozije detonatorske kapisle za rasprskavajuću minu dana 5. prosincau Kuterevu, Grad Otočac, kada je 17-godišnji maloljetnik zadobio teške tjelesne ozljede.

Na temelju dojave građanao pronalasku sumnjivih minsko-eksplozivnih sredstava, policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu izašli su na teren u 79 slučajeva, te su pronašli 419 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava i 8424 komada streljiva raznih kalibara. Od tog broja, zbog nemogućnosti izuzimanja i oštećenosti, na mjestu pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava je u 14 slučajeva uništeno 355 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava ukupne težine od 290,4 kg. Izdvajaju se dva slučaja u kojima su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu nakon dojava djelatnika koji su radili na trasi plinovoda, deaktivirali, a potom izuzeli pronađene dvije protupješačke mine.

U istom periodu, od građana koji su dragovoljno predali izuzeto je 1198 komada minsko-eksplozivnih sredstava ukupne težine 621,8 kg, kao i 127,2 kg čistog eksploziva, 28 metara sporogorećeg štapina, 80 metara detonirajućeg štapina i 36683 komada nerasprskavajućeg streljiva.

S obzirom da je dio minsko-eksplozivnih sredstava pronađen i u moru na području Senja i Karlobaga, vađenje tih sredstava izvršili su ronioci Specijalne jedinice policije kojima su stručnu pomoć nakon vađenja pružili policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu.

Pored opisanih aktivnosti, policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu održali su i edukacije djece osnovnih škola, na kojima su ih upoznali s opasnostima koje prijete od minsko-eksplozivnih sredstava i postupkom prilikom pronalaska.

MUP