Anno Domini 2017.: 27. srpnja jedni će slaviti, drugi tugovati

0

Zimus održan zajednički sastanak predstavnika Ministarstva branitelja, općina Donji Lapac i Gračac, predstavnika Crkve, Zajednice povratnika u Ličko-senjsku županiju i rodbine ubijenih Ivezića, civilnih žrtava likvidiranih tijekom izmišljenog ustanka 1941. godine, konačno  će dobiti novu dimenziju. Tada je zauzet  zajednički stav po kojem će se ukop  posmrtnih ostataka 24 civila iz obitelji Ivezića ekshumiranih iz Dabine jame kod sela Brotnja u općini Donji Lapac održati  na 27. srpnja,  na dan kada je skupina četnika i partizana pokrenula lažni ustanak naroda i narodnosti Hrvatske. U etničkom čišćenju kojega su u istočnoj Lici u ljetu 1941. zajednički proveli zvijezda i kokarda likvidirano je oko 430 Hrvata svih uzrasta, a samo u zaseoku Ivezići njih 37. Rodbina još traga za 13 Ivezića za koje se pretpostavlja da su ih  nakon mučenja u Srbu tzv. ustanici likvidirali i pobacali u jame oko Srpskog klanca. Zločin u Ivezićima preživjela su dvojica mladića i jedna djevojka.

Agonija rodbine i prijatelja ubijenih civila traje 76 godina. Pomno planirani i surovo provedeni zločin skrivan je godinama kako se ne bi okrznula aureola „bezgriješnih pobjednika  NOB-a“. Ta se lažna karizma počela topiti prije 5 godina kada su iz 20-metarske Dabine jame izvučeni prvi kosturi djece, njihovih majki, baka, djedova… Unatrag nekoliko godina istina je izbila na vidjelo najviše zahvaljujući predstavnicima Crkve, domoljubnih udruga i novinara. Povjesničara je bilo vrlo, vrlo malo. Netko je tzv. tekovine narodne revolucije želio i dalje prikrivati slaveći nepostojeći narodni ustanak u Srbu 27. srpnja. Taj ples po kostima civila nastavljao se unatoč sve glasnijim povicima o pravoj istini, o pravim dosezima događaja koji su zapravo bili etničko čišćenje. Nakon što su tijekom ekshumacije izvučeni prvi posmrtni ostaci nekoliko djece nazočni biskup dr. Mile Bogović je gledajući sav taj jad postavio pitanje:“Kao povjesničara me zanima u koga je to pucala ta prva ustanička puška u Srbu? Zar u ovu djecu i njihove majke pobacane u  jamu“?!?

U ime Crkve na ukopu Ivezića na mjesnom groblju u Boričevcu  bit će  vlč. Dino Rupčić, svećenik iz Donjeg Lapca, zatim Marko Pavelić, predsjednik Udruge Ličana župe Boričevac , predsjednik Zajednice povratnika u Ličko-senjsku županiju Frane Vrkljan, rodbina ubijenih i mnogi građani. Bit će to snažna poruka javnosti, posebice onima koji će u obližnjem Srbu istoga dana i dalje veličati dosege tzv. narodnog ustanka koji se zapravo nikada nije niti dogodio.

M.S.