Ansambl LADO otvara korizmenu sezonu koncertom u Otočcu

0

U sklopu obilježavanja 75. obljetnice svog umjetničkog djelovanja, Ansambl LADO predstavlja korizmeni koncert “O, Isuse daj mi suze”, koji će se održati u Crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu. Koncert je zakazan za četvrtak, 21. ožujka, odmah nakon večernje mise, točnije u 18:30 sati, te označava povratak ansambla korizmenom repertoaru nakon dvije sezone posvećene uskrsnom programu.

Ovaj jedinstveni događaj dio je šire turneje koja uključuje nastupe u Mariji Bistrici, Slavonskom Brodu, Mostaru, Metkoviću, te završava u Zagrebu, u novoobnovljenoj Crkvi svetog Marka. Turneja Ansambla LADO, jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj, ponovno će oživjeti korizmene napjeve zabilježene u šokačkim selima, južnoj Mađarskoj i Vojvodini, donoseći publici impresivne vokalne izvedbe koje su plod terenskih istraživanja Krunoslava Šokca i Dražena Kurilovčana.

Oglas

Program “O, Isuse daj mi suze” baziran je na istoimenom studijskom albumu Ansambla LADO, koji je 2013. godine nagrađen Porinom za najbolji album duhovne glazbe. Koncert u Otočcu pružit će publici jedinstvenu priliku da doživi spoj tradicijske i crkvene glazbe, kroz korizmene napjeve i posebno mjesto koje među njima zauzima “Gospin plač”, emotivni prikaz Isusove muke i smrti kroz tugovanje Majke i Bogorodice.

Osim što je priznati nositelj kulturne baštine, Ansambl LADO kroz ovaj korizmeni program ističe i duhovnu dimenziju, pozivajući publiku na duboko osobno promišljanje u vrijeme korizme. Koncert u Otočcu, kao dio šire turneje, uvod je u bogat i raznolik program koji Ansambl LADO priprema za ovu godinu, potvrđujući svoju posvećenost očuvanju i promicanju hrvatske kulturne i duhovne baštine.

L.O.