Barkovićeva istina o Hotelu „Gacka“ u Ličkom Lešću

3

Potaknut učestalim napisima o hotelu Gacka u Ličkom Lešću želim informirati javnost o činjenicama koje smatram bitnima za razumijevanje ovog slučaja i čitave ove nesretne priče. Hotel Gacka stoji i dan danas devastiran, opustošen i jadan na obalama ljepotice Gacke kao tužni spomenik ljudskoj gluposti i pohlepi. Nekad ponos Gacke doline i čitave regije, danas tek uspomena na slavna vremena, ribiče i goste iz čitavog svijeta. Naime, hotel Gacka u Ličkom Lešću je bio u vlasništvu Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera. To je nesporna činjenica i oko toga nikada nije bilo spora. JU NP Plitvička jezera nekoliko puta pokušava naći rješenje,odnosno investitora,ali ne uspijeva i obnova se odgađa do daljnjega. Grad Otočac je uvijek bio zainteresiran da hotel krene u obnovu i da počne sa radom bez obzira tko bio njegov vlasnik. Početak raspleta oko obnove i stavljanja u funkciju hotela nazire se očitovanjem uprave nacionalnog parka od 10.07.2001. u kojem uprava navodi „Ova ustanova nije u mogućnosti ulaziti u obnovu hotela „Gacka“,ali ponovno ističemo da nismo i nećemo biti nikakva zapreka da se objekat obnovi,ukoliko se za to stvore uvjeti odnosno nađe pravna ili fizička osoba koja je voljna uložiti sredstva što do sada u nekoliko pokušaja nije uspijelo“

Tada počinju intenzivne aktivnosti oko realizacije obnove hotela i stavljanja u funkciju,a što znači zapošljavanje dvadesetak ljudi direktno i još toliko indirektno na uslugama opskrbe i raznim drugim djelatnostima te korist gradu kroz porez na dohodak i porez na dobit i boravišnu pristojbu. Tražili su se modeli i načini da bi cijeli posao krenuo stazama uspjeha te 26.08.2005. sklopljen je Sporazum o međusobnim pravima i obavezama kojim je točkom II. određeno da će se radni odnos zasnovati „odmah nakon stjecanja uvjeta za početak obavljanja poslovanja djelatnosti narečenog hotela Gacka u Ličkom Lešću koji će postati vlasništvom Grada Otočca temeljem posebno sklopljenog ugovora…“.

Na temelju tog Sporazuma 16.11.2005. sklapa se Ugovor o međusobnim pravima i obavezama između JU NP Plitvička jezera i Grada Otočca kojeg potpisuju B.Perica i S.Kostelac. Tim Ugovorom hotel Gacka ustupa se u vlasništvo Gradu Otočcu. Člankom 3. Ugovora određeno je da će Grad Otočac za ustupljene nekretnine zaposliti sve radnike hotela Gacka koji su u njemu radili do početka Domovinskog rata.

Upravo u svrhu stavljanja u funkciju hotela Gacka i namjeru ispunjenja obveze zapošljavanja radnika Grad Otočac raspisuje natječaj za prodaju hotela Gacka i to u četiri navrata:

–          u Večernjem listu od 26.07.2006. g.,

–          u Narodnim novinama broj 112/06 od 16.10.2006.,

–          u Narodnim novinama broj 20/07 od 19.02.2007.,

–          u Narodnim novinama broj 71/07 od 09.07.2007.,

Opći i posebni uvjeti prodaje određeni su u natječajnoj dokumentaciji za prodaju hotela Gacka koja je dostavljena svim zainteresiranim ponuditeljima. U uputama ponuditeljima pod točkom 5. Posebni uvjeti prodaje određeno je da je svaki ponuditelj dužan dati izjavu o prihvaćanju obveze zapošljavanja svih radnika hotela Gacka koji su u njemu radili do početka Domovinskog rata,a koji su sada zaposlenici u restoranu Borje u sklopu NP Plitvička jezera. Svi ponuditelji su takve izjave davali jer se bez toga ponuda nije niti razmatrala.

Po objavljenom natječaju od 09.07.2007. Grad Otočac sklopio je Ugovor o kupoprodaji nekretnine 24.07.2007.g. sa tvrtkom Gacka Lešće d.o.o. potpisuju ga S.Kostelac i I. Filipašić, koja je dala izjavu o prihvaćanju obveze zapošljavanja radnika. Vodeći računa o obvezi zapošljavanja radnika Grad Otočac i Gacka Lešće d.o.o. sklopili su Aneks Ugovoru broj 50/2007 kojim Gacka Lešće d.o.o. preuzima obvezu zapošljavanja radnika.

Kada se mislilo da posao ide kako se samo poželjeti može dana 25.07.2007.g  stiže tužba od JU NP Plitvička jezera koju potencira Branislav Šutić (član Upravnog vijeća),a odobrava Darko Milinović te naređuje ravnatelju Borislavu Perici da hotel vrati natrag. Zašto?? To nikome ni do dana današnjeg nije jasno. Vrše  strašan pritisak na ravnatelja Pericu da  hotel putem suda pod hitno vrati Plitvicama! Gradonačelniku Kostelcu, D.Milinović i M.Jurković prijete raspuštanjem gradskog vijeća ako hotel ne vrati odmah.

Čitav posao staje i rezultati su vidljivi i dan danas. U međuvremenu Grad Otočac je dobio spor na Općinskom sudu u Otočcu i tužitelj Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera uložio je žalbu. Rješenje te žalbe još nismo dobili. Pravni posao sa  Gacka Lešće d.o.o. je raskinut i  hotel ostaje u vlasništvu Grada Otočca, ali pod sudskim sporom i svaki potencijalni kupac ne želi ni čuti za obnovu dok se žalba ne riješi. Gacka Lešće d.o.o. tuži Grad Otočac i JU NP Plitvička jezera zbog propalog posla i gubitka oko 1,5 mil kuna. Taj spor je grad dobio nepravomoćnom presudom.  U očekivanju rješenja žalbe i ponovnog pokretanja cijelog posla slijedi hladan tuš i još jedna tužba  JU NP Plitvička jezera od 21.06.2010.g.kojom se ponovno traži raskid Ugovora i brisanje prava vlasništva Grada Otočca te stavlja zabilježba zabrane prava raspolaganja nekretninom. Ovu tužbu pokreće ravnatelj B.Šutić revoltiran što mu ni na sve pritiske na mene kao gradonačelnika Otočca ne uspijeva domoći se hotela. Uvjeravam ga da vraćanje nije moguće i da nije zakonito i da treba odustati od svih tužbi i pustiti da se hotel obnovi. No međutim on ne odustaje, a na sva moja nastojanja kod župana Jurkovića da se dogovorimo nikakvih pomaka nije bilo. Ova Šutićeva tužba je također odbijena 28.05.2012. na Općinskom sudu u Gospiću i naravno uložio je žalbu 20.06.2012.g. Zbog toga Šutić želi pod svaku cijenu ostati na čelu NP Plitvička jezera i zasjesti na mjesto gradonačelnika Otočca i onda će si hotel lako rješiti. S jedne ili druge pozicije.

Nisam pisao detaljno ali rezime je slijedeći nakon sve četiri dobivene presude, koje su nepravomoćne jer su uložene žalbe, a kad će to biti okončano nitko sada ne može reći, hotel stoji neobnovljen i sve više propada. Ostaje nejasno zašto su njih trojica tražili povrat hotela kad se zna da jedinica lokalne samouprave ne može nikome ništa darovati već samo prodavati putem javnog natječaja. Zašto su tužili grad nakon četvrtog natječaja već kad je posao sklopljen! Ako se Šutić i Milinović opravdavaju da su 2007. morali tužiti Grad Otočac zbog izbora te godine, ostaje nejasno zašto je Šutić tužio Grad Otočac 2010. godine! I danas kad se spomene to pitanje Milinović zabranjuje  svaku raspravu. Šteta za grad je prevelika da bi ja o tome šutio; preko 30 radnih mjesta, obnova 5,0 mil.eura, cca 20 000 noćenja godišnje, sve u svemu oko 50 mil.kuna. Odgovor znaju Šutić, Milinović i Jurković i vrijeme je da o tome progovore. Da su još jučer dali ostavke na svoje dužnosti ne mogu vratiti vrijeme koje je proteklo uzalud. Takve radnje nanose štetu gradu i građanima Gacke doline,a posebno Ličkog Lešća. Za Milinovića mi nije čudo što mu je Gacka dolina zadnja rupa na svirali, ali Šutić i Jurković se zaklinju u brigu o toj istoj dolini jer u njoj žive. Ne znam kako uopće mogu proći ulicama grada i pogledati ljudima u oči. Takva politika mora prestati jer to je samo briga o svojoj fotelji i svojim interesima, a ne o razvoju ovog kraja.

Gradonačelnik Otočca

Mario Barković