Beračima gljiva kazne i do 7000 kn!

6

GOSPIĆ – Nakon dužeg sušnog razdoblja, kiša je «potjerala» gljive iz zemlje. Šume i proplanke  su preplavili berači, ali mnogi od njih ne znaju da je ova rekreacija strogo zakonski regulirana.

Prema trenutnim zakonskim odredbama na dan se može ubrati najviše dva kilograma varganja po osobi i to samo uz  dozvolu za branje, inače vas se može kazniti od 1000 kuna , pa na više!

Oglas

One, koje se prvi put zatekne u branju gljiva, a nisu kupili dozvolu za branje, slijedi opomena i obavijest sa cijenama i adresom gdje mogu nabaviti dozvolu sa svim zakonskim normama koje moraju poštivati , u protivnom kazne mogu biti i do 7000 kuna.

Berači oprez

Svi koji idu prvi put u berbu gljiva trebaju ići s nekim tko dobro poznaje gljive. Tek kad im znalac pregleda ubrane gljive, mogu ih kod kuće proučavati koristeći se knjigom. Ne treba se oslanjati na samo jednu knjigu, jer slike u njima mogu zavarati. Naime, fotografije gljiva u nekim knjigama prikazuju gljive određene starosti i stanja, koje mogu drugačije izgledati u prirodi.

Beračima će uskoro račune pokvariti hladnoća i lovci. Početkom listopada često krenu mrazevi, a istodobno počinje sezona lova. I dok hladnoća zaustavlja rast gljiva uvijek postoji realna opasnost da netko nevičan u rukovanju lovačkim oružjem izazove tragediju pucajući na šušanj. U Lici su na svu sreću ovakvi slučajevi više nego li rijetki, ali su zato crne kronike mnogih medija krcate vijestima o  tragedijama izazvanim nehotičnim otvaranjem vatre na nešto «što je lovac čuo, a mislio je da je divljač!» Žrtve su drugi lovci, šetači ili berači gljiva.

L.O.