Bernardić pozvao građane Ličko-senjske županije da u nedjelju na izborima podrže SDP

0

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je u Gospiću, gdje boravi povodom izvanrednih izbora za skupštinu Ličko-senjske županije, pozvao građane da u nedjelju na izborima podrže SDP  “i tako glasuju za jedinu alternativu, jedinu istinsku promjenu” te na taj način podrže SDP-ov plan za povećanje plaća i mirovina.

Bernardić je optužio HDZ da je zadnjih trideset godina u Ličko – senjskoj županiji ostavio pustoš, stanovništvo se prepolovilo, a ovih 45.000 ljudi koji su još uvijek tu, većinom su, kaže, stari i nemoćni i nerijetko su na pragu siromaštva.

SDP-u je, poručio je, želja da građani te županije ne budu građani drugog reda stoga ih je pozvao da u nedjelju na izborima podrže SDP “i tako glasuju za jedinu alternativu, jedinu istinsku promjenu” te da na taj način podrže SDP-ov plan za povećanje plaća i mirovina.

Istaknuo je da problem iseljavanja nije samo izražen u Ličko-senjskoj županiji, te naveo da je u zadnje dvije godine mandata premijera Andreja Plenkovića, Hrvatsku napustilo više od 130.000 ljudi, a glavni razlog odlaska su, kako je rekao, niske plaće, loša kvaliteta života, ali i gubitak povjerenja u institucije.

Ustvrdio je da je SDP dvaput dosad oporavljao Hrvatsku nakon što je, kazao je, HDZ ostavio potpuni nered, devastirano gospodarstvo, opustošenu zemlju.

“Mi smo Hrvatsku uvijek vraćali na put rasta i oporavka, a to ćemo učiniti i kad treći put preuzmemo odgovornost. Spremni smo u svakom trenutku. Mi u SDP-u se konsolidiramo, radimo na onome što je primarni smisao socijaldemokracije, a to je borba za svakog čovjeka, za njegovo dostojanstvo, radno mjesto”, rekao je Bernardić.

Nije želio komentirati izjavu bivšeg HDZ-ovca, župana Darka Milinovića da na njegovoj listi ima najviše žena, poručivši da je upravo SDP prva i zasad jedina politička snaga u Hrvatskoj koja je na svojim listama ostvarila rodni paritet, što je, ocijenio je, iskorak u osnaživanju žena u politici.

“Darko Milinović i HDZ zapravo su dva prsta jedne ruke. SDP je u Statut ugradio povijesnu odredbu po kojoj na listama SDP-a imamo ostvaren puni rodni paritet, 50 posto muškaraca i 50 posto žena na svim izbornim listama. To je prvi i zasad jedini istinski iskorak koji je napravila neka velika stranka u Hrvatskoj. U potpunosti sam siguran da kad žene u Hrvatskoj uspiju, uspjet će cijela Hrvatska”, kazao je predsjednik SDP-a koji u Gospiću boravi zajedno sa saborskim zastupnikom SDP-a te kandidatom na listi za izbore za Europski parlament Predragom Fredom Matićem.

Svim ženama uputio je čestitku u povodu 8. marta, Međunarodnog dana žena, poručivši da se kao odgovorno, demokratsko i moderno društvo moramo boriti protiv neravnopravnosti žena u našoj zemlji gdje su, ističe, neravnopravne, a to se osjeća na radnim mjestima, kod kuće, u visini iznosa plaće i mirovine, a žene su žrtve i sve većeg broja obiteljskog nasilja.

L.O.