Bijele fotografije istočne Like

0

Danas smo od Udruge Ličana župe Boričevac zaprimili dopis njihovog člana Ive Došena, kao i mnoštvo fotografija. U tekstu stoji:
Poštovani!
Šaljem Vam četrnaest jučerašnjih fotografija bijelog Boričevca i Donjeg Lapca, a koje su nastale pod vrlo dramatičnim okolnostima zimskim u Lici. Dvije su slike nove crkve u D. njem Lapcu, a dvije su slike puta za Lisac Anici. Koliko je sve bilo dramatično govori da familija nije dozvolila mom rođaku iz Like da ide sa mnom pa me je on stalno zvao (da me ohrabri), a i ja njega, te sam istrošio mobitel, pa nisam napravio ni približan broj snimki u mračnijem dijelu dana.
Srdačan pozdrav!
Ive Došen
————-
Redakcija Portala Lika online zahvaljuje autoru Ivi Došenu, kao i samoj udruzi koja je sve ove godine nastojala oteti zaboravu svoje pretke i rođake ubijene u tzv. narodnom ustanku u Srbu početkom II. svjetskog rata. Na priloženim fotografijama nalaze se stara crkva u Bortičevcu koja je bila srušena 2. kolovoza 1941., a obnovljena prije nekoliko godina, te nova crkva u Donjem Lapcu čije se posvećenje očekuje ove godine. Treba napomenuti da nakon pustošenja Like od Turaka Donji Lapac nije imao katoličke crkve gotovo tri stoljeća.
L. O.