Birališta diljem Hrvatske otvorila vrata u 7 sati

0

Danas odlučujemo o svojoj sudbini u iduće četiri godine. Točno u 7 sati otvorena su 6572 biračka mjesta na kojima biračko pravo može ostvariti ukupno 4.092.323 birača, od kojih su njih 374.800 pripadnici nacionalnih manjina, koji u XII. izbornoj jedinici imaju pravo birati osam manjinskih zastupnika.

Na izborima u XI. izbornoj jedinici, odnosno u inozemstvu, pravo glasa ima 411.758 hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj.

Oglas

Glasovati se može sve do 19 sati. Za sedmi saziv Hrvatskog sabora birat ćemo između 313 kandidacijskih lista i 48 kandidatura (58 kandidata) nacionalnih manjina. Od 313 lista, 285 je stranačkih (204 samostalnih i 81 koalicijska), a 28 neovisnih. Prijavilo se ukupno 4359 kandidata za 151 zastupničko mjesto. Oni će u iduće četiri godine u Saboru odlučivati prema kakvim ćemo zakonima živjeti i kakve ćemo poreze plaćati.

U 10 izbornih jedinica birat ćemo po 14 zastupnika. Njima se pridodaje i osam zastupnika nacionalnih manjina te tri zastupnika dijaspore. Da bi izbori uistinu bili festival demokracije, brinu se izborna povjerenstva i birački odbori.


DIP će o odazivu na izbore izvještavati u 12 i 17 sati, sa stanjem za 11 i 16 sati. Iz DIP-a su najavili da će od 21 sat na svojim internetskim stranicama objavljivati izborne podatke s osvježavanjem svakih 15 minuta, dok će prve prve neslužbene rezultate objaviti u ponoć.

Poštovanje strogih izbornih pravila dodatno nadziru promatrači GONG-a. Pokrit će 443 biračka mjesta. Promatrači će biti prisutni cijeli dan na glasovanju i navečer na promatranju prebrojavanja glasova i kad birački odbori budu utvrđivali izborne rezultate. To je važan dio izbornog procesa i treba biti transparentan.

Na snazi je predizborna šutnja. Cilj je biračima omogućiti da bez pritiska razmisle koga će odabrati. No kršenja je ipak bilo. GONG je zaprimio 30-ak dojava.

Lika Online