Biskup Bogović gostovao na HRO Otočac

0

Već tradicionalno u Božiću biskup Gospićko-senjski mons.dr.Mile Bogović gostuje u emisiji „Gackom zajedno „ Hrvatskog radio Otočca. Tako je i danas na svetkovinu Sv.obitelji Isusa, Marije i Josipa te blagdan Sv.Stjepana biskup Bogović u jednosatnom razgovoru od 10 do 11 sati razgovarao s glavnom urednicom HRO Ružom Orešković.

Biskup je kazao da biskupija ima oko 70 tisuća vjernika te 86 župa, da neke župe i nemaju više stanovnika, a da su i neke novoosnovane župe poput Plitvica i Ogulina II – Bl.Alojzije Stepinac. Svećenika ima malo, dosta svećenika ima više župa, neki svećenici su vrlo opterećeni župnim poslovima. U bogosloviji ima 8 bogoslova, iz ovog kraja je Josip Šimatović iz Otočca koji je ovih dana primio i službu – dar akolita, tu je i Nikola Prša iz Kosinja i Mišel Grgurić na Plitvicama također rođen u Kosinju. I ovom prigodom pozivam narod da se mole za svećenička zvanja.

Kažu neki da će Europljani biti stranci u svojoj zemlji, a moglo bi se desiti i nama Hrvatima da budemo u manjini u Hrvatskoj. U Lici je bilo jako mnogo potresa, selenja i okupacije. Lika je mnoge naselila, a sebe raselila.

Kako sam stariji slabije i putujem preko oceana ali zato sam često u Europi, Austriji i Njemačkoj među našim narodom i iseljenicima. Svojim posjetima želim duhovno objediniti sve njih.

Moj životni san utkan je u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbini, to je jedan od najvećih mojih životnih projekata. Sanjali smo i planirali isto i ja i narod, ali sam ja preuzeo ulogu kormilara. Isti smo i ja i ona gospođa iz Dalmacije i ja i onaj čovjek iz Vinkovaca. Bio je to jedan spontani dijalog koji su se tome nadali, koji su u to sumnjali sada više ne sumnjaju. Svi smo mi još više ohrabreni i nagrađeni, to je zajednički rast u jednoj ideji koji je sada pokazao svoj plod. Sada vidim ljude da s osjećajem obilaze tu građevinu. Mi imamo lijepu i slavnu prošlost, možemo to prenositi na mlađe naraštaje bez potrebe da se prebacujemo preko granice, to je učionica povijesti, to je škola trajna i vječna za budućnost.

Potom se biskup osvrnuo na knjigu „Žao mi je naroda „ o kojoj je kazao da su to njegovi razgovori i promišljanja s medijima u zadnjih deset godina. U knjizi sam govorio i razmišljao kao svećenik, biskup i povjesničar. Narodu sam htio reći otvorenije, ovom narodu treba poruka i pouka. Narod se može varati. Kao što su nam govorili Beograd- Beč – Budimpešta. Sada nam govore drugi da nemamo neku prošlost da bi mogli graditi budućnost. Političarima treba narod kad su izbori i kampanje i tada im treba glas naroda, a poslije se udalje od tog naroda. Narod je poslije kao ovce bez pastira. Knjigu smo prezentirali tamo gdje su nas zvali, ovih dana ćemo je predstaviti u Osijeku, a ako grad Otočac pozove ja sam otvoren doći i promovirati vrijednosti iz knjige – rekao je biskup.

Osvrnuo se i na predstavljanje knjige o časnoj sestri Žarki Ivasić mučenice svog zvanja. Kako vam je poznato uputili smo u Rim molbu za proglašenjem mučenice s.Žarke. Njezino štovanje se širi ne samo u Otočcu, Gospiću i našoj biskupiji nego i puno šire. Iz Rima ovih dana smo dobili odgovor da postupak može krenuti . Neka Bog proslavi ne samo nju nego i druge vjernike, nevine stradale. Sestra Žarka je predstavnik koji treba biti svijetlo da ne zaluta. U ovom vremenu javljaju nam se novi uzori koji blisnu pa nestanu.

Dalje biskup je govorio o posjetu Sv.Oca pape Benedikta XVI .
Kao da Hrvati imaju ugovor s papom o posjeti. Mi smo to osjetili u vrijeme Domovinskog rata. Papa Benedikt XVI dolazi da nastavi kontakt, da nas ohrabri, da izdržimo nevolje u kojima se sada nalazimo. On će doći u Zagreb 4. i 5. lipnja 2011. godine , na hipodrom. Mislim da je to događaj koji ulijeva hrabrost, potiče dobrotu u nama. Stalno nam se gura pod nos čime se ne možemo dičiti i što ne zaslužujemo ali s papinim posjetom se možemo dičiti.

Biskup se osvrnuo i na nezaposlenost te kazao: Ne smijemo krenuti za nekim političarem koji nešto obeća a ne izvrši, jasno je da tada čovjek pada u depresiju.

Moramo postaviti na čvrste temelje naš život, naći ćemo nove nade. Ponosan sam jer sam imao i prije deset godina iste odnose i relacije kao i danas. Moji sudovi nisu takvi da danas jedno a sutra drugo govorim.

Na kraju se biskup svim žiteljima grada Otočca, Gospićko-senjske biskupije i Ličko-senjske županije zaželio blagoslovljenu, sretnu i uspješnu Novu godinu.

/ bib /