Biskup Bogović gostovao u emisiji HRO Otočac “Gackom zajedno”

0

Već tradicionalno gospićko-senjski biskup mons.dr.Mile Bogović uoči Božića gostuje na HRO – Hrvatskom radio Otočac, u emisiji „Gackom zajedno“, tako je bilo i u nedjelju 18.prosinca 2011. u vremenu od 10 do 11 sati. S biskupom je razgovarala glavna urednica i direktorica HRO-a Ruža Orešković.

U svom jednosatnom izlaganju biskup je podsjetio na aktivnosti biskupije za ovu godinu koja je na izmaku. Kao najznačajniji događaj izdvojio je posvetu crkve Hrvatskih mučenika na Udbini, to je događaj za cijelu Crkvu u Hrvatskoj gdje je na posveti bilo preko dvadeset tisuća ljudi. Ta radost je najveća nagrada da smo Crkvu sagradili i da su se skupila sredstva. To je sada nacionalno svetište, ne poznajem ni jednu Crkvu koja je sažetak povijesti, ova Crkva je simbol cijele naše povijesti.

Biskup dalje kaže da kao crkveni povjesničar zna što se dešavalo na ovim našim prostorima, naišao sam na mnoge spomenike, ali kako je ovdje poginulo deset tisuća branitelja s CHM njima izražavamo zahvalnost. Bilo je umiranja u ratu iz mržnje prema drugima i mi idemo u našoj komisiji kako treba živjeti i raditi. Imati ćemo u Zagrebu znanstveni skup gdje ćemo to obrađivati. Dr.Josip Anić porijeklom iz Krasna voditi će Ured za poratne žrtve. Sve je to izraz poštovanja prema nevino stradalim osobama.

Hrvatska televizija započela je s emisijom Hrvatskih kraljeva. Tu se spominje i knez Borna. On je jedna povijesna ličnost. Borna je bio knez Gacke i Gačana. Ja mislim da je taj Borna bio ovdje u Gackoj dolini, ali netko se sjetio da bi to moglo biti negdje drugdje pa su išli tražiti po Dalmaciji i našli su jedan potok Gudača podno Bribira, ta rječica je kao naša Suvaja – sad teče sad ne teče. Teško je u to povjerovati, ovo je vrijeme i prostor adekvatniji prema tome to je dobar dokaz i dalje treba ostati i ustrajati da je bio knez Gacke i Gačana. Imamo mi i veliko brdo kod Sinca – Godaču. Kada se gleda prostor, Lika, Krbava i Gacka to je ravnica a okolo su planine da služe za kontrolu svakog ulaska i izlaska. Ako se nađe drugi dokaz mi imamo jače argumente s Godačom. Oko Borne i Gačana napravljeno je ovdje u Otočcu jako mnogo i na kiparskoj koloniji, toj ekipi koja to radi osobno čestitam.

Dalje biskup navodi dolazak Sv.Oca u RH i svi koji su to pratili od medija popratili su dosta objektivno. Za nas je ta poruka dosta važna. Stalno nas napadaju, proganjaju nekim zločinima naše povijesti, stalno nas bombardiraju takvim stvarima i kada doše Papa onda se pokaže da imamo dosta plemenitog. I pokojni papa Ivan Pavao II govorio je po svijetu da nismo onakvi kakve nas opisuju, nego smo narod obećanja i možemo obnoviti Europu.

Biskup se osvrnuo i na slučaj Dajla da se pokopa sve dobro što je učinjeno, ali učinjeni su manji krivi koraci, pa su htjeli i Papinstvo staviti sa strane. CHM je izdala kalendar kojeg preporučam svakoj obitelji , ustanovi i uredu na kojem je kroz 12 mjeseci vidi koliko je papinstvo pratilo naš narod.

Dalje biskup progovara i o mladima pa kaže kako imamo dosta strao svećenstvo i dosta nam je teško usuglasiti kontakt s mladima. Ali vidimo kako netko uspije uspostaviti kontakt, tu vidimo da su i oni spremni prihvatiti se odgovornosti. U toj našj mladeži ima dosta obećavajućeg a mi to ne primjećujemo. Papa nam je i tu otvorio oči. Nisu mladi oni koji cijelu noć lumpuju a po danu spavaju, to je lažna slika za mladež.

Biskup se osvrnuo i na ulogu vjeronauka gdje je kazao da je to jedno pitanje na koje se može odgovarati na razne načine. Ako se vjeronauk predaje kao osobno svjedočenje, a mnogi na taj način rade on vodi prema Crkvi i zajedništvu, povezuje ljude s Bogom i župnom zajednicom.
Ima slučajeva koji su prošli cijeli vjeronauk, da to odrade i da je to sada iza njihovih leđa. Ako je vjeronauk mnoge približio župnoj zajednici , vjeronauk je velika šansa za Crkvu.

Biskup je progovorio i o krizi morala u društvu, tržištu života kao moćnoj osobi, biti na vlasti, imati jer ovo naše društvo gleda samo materijalno. Može u financijskoj krizi biti i nešto dobro. Danas dolazi do velikih moralnih padova te na visini pojedince drži novac i moć. Dok su oni gore oni koji gledaju – ti gore su im lažni uzori, ali dobro je što nisu svi takvi. Mi nemamo Hrvatsku dugo nego samo dva desetljeća, novi kadrovi nemaju iskustva i moramo znati opraštati. Trebamo imati strpljenja, nismo dovoljno odgajali politički kadar, mi ih pozdravljamo ali nema tu suživota da se prenese gore ( do njih ). Ti skokovi u politici su česti. Moramo raditi da dođe do iznošenja moralne vrjednote.

Biskup nije mogao izbjeći ni Den Hag gdje je bio među prosvjednicima u potpori našim generalima. Mons.Bogović kaže“ ja sam se zakleo da neću šutjeti“ i kada su me ljudi zvali da dođem u Den Hag onda sam mislio da bi mi neki mogli prigovarati. Predvodio sam molitvu i progovorio o tome. Veliki broj medija pisao je o tome. Nisam i tada popustio strahu, tko tako nastupa mora biti spreman da će dobiti udaraca s lijeve i desne strane.

Na pitanje : Ulaskom u EU što se mijenja u Crkvi ? Biskup kaže, ja sam euroskeptik na način kako se to radi. Mi trebamo se uštimavati i popravljati da budemo prema nečijoj slici, a taj koji nam diktira i sam to ne radi. Tu se gotovo zanemaruje narod, o tome sam i pisao u svojoj knjizi „Žao mi je naroda“ . Tek sada kada je sve potpisano sada ćemo pitati narod i raspisati referendum. Oni koji hvale taj ulazak oni mogu dobiti prostora, idemo slijepo prema tom savezu. Hoće li ta EU uopće postojati tu smo ispali naivni. Time smo ograničili sami sebe da vučemo poteze, pripremljeni smo da budemo izručeni pa kako nam bilo, ali mi pripadamo tom europskom korpusu. Papa je govorio da se sačuvaju kršćanske vrednote i mi imamo EU nešto napisati. Europa je ostarjela dama – civilizacija i ona živi na infuziji.

Biskup je iznio i biskupijsku statistiku koja je svake godine u padu, sve nas je manje.
U biskupiji krizmanih je 2001. godine bilo 819, a 2010.godine 726. Crkveno sklopljenih brakova 2001.godine bilo je 364, a 2010.godine 252 . Crkveno pokopanih osoba 2001. godine bilo je 818, a 2010.godine 1172 osobe. To su pokazatelji koji nam mnogo govore, nije lijepo vidjeti iz statistike da mnogi nisu primili sakrament umirućih a dugo su bolovali i svećenik je mogao doći do njih. Polovica od onih koji su umrli nije se susrelo s svećenikom u času svoje smrti. Godine 2001. bilo ih je 393, a 2010.godine 512 osoba. To treba ozbiljno uzeti u razmatranje, treba dozvati svećenika ili obitelji ili susjedi koji znaju za teško bolesnu osobu, pogotovo nepokretne.

Biskup je progovorio i o planovima za 2012. godinu. Tu je svakako godina kateheze , moramo puno raditi na tome i o tome naviše vodi brigu Vaš župnik otočki i biskupijski generalni vikar mons.mr.Tomislav Šporčić. Najveći dar kojeg može čovjek primiti je dar vjere, vera se prenosi u obitelji. Zato je potrebno osobno raditi s obiteljima.

I na kraju je biskup uputio svim vjernicima Božićnu čestitku …donosimo dio ( cijelu biskupovu poruku smo objavili na našem portalu www.zupa-otocac.hr )

O Božiću osjećamo više nego inače da jedni drugima pripadamo. Zato si pišemo čestitke, nazivamo se, posjećujemo se, dolazimo za zajednički stol. I u svemu tome osjećamo da pripadati drugima donosi radost i zadovoljstvo. Upravo u ozračju tog malog i nemoćnog Djeteta učimo kako je spasonosno biti navezan na drugoga, pripadati drugome.

Čestit Božić i blagoslovljenu 2012. godinu želi vam svima,

Vaš biskup, + Mile

( BIB )