Biskupijski susret čitača u bogoslužju

0

Dana 13. studenog 2010. u župnoj dvorani u Ogulin održan je godišnji susret čitača u bogoslužju s područja Gospićko-senjske biskupije. Ovo je četvrta godina što se organizira ovakav susret. Susret je u ime Biskupije organizirao mons. mr. Tomislav Šporčić, generalni vikar.

Na početku susreta domaćin – župnik i dekan ogulinski mons. mr. Tomislav Rogić pozdravio je prisutne i zaželio ugodni rad i boravak u Ogulinu. Nakon toga je generalni vikar predvodio molitvu Trećeg časa i održao uvodno razmatranje. Istaknuo je dvije točke: Zajedništvo i sudjelovanje te Riječ Božju kao Božji poziv i Božja snaga koja je kadra čovjeka obratiti, promijeniti. Slijedilo je glavno predavanje mons. mr. Ivana Milovčića, profesora liturgije na Teologiji u Rijeci i župnika u Vrhu na otoku Krku. On je istaknuo višestrukost znakovlja preko koji se mi ljudi služimo u međusobnoj komunikaciji, kojim se sve služimo da prenesemo svoju poruku. I Bog je pozvao čovjeka da bude u službi prenošenja njegove poruke. I Bog se služi tim ljudskim znakovima da se čovjeku saopći. Zato nije svejedno kako ćemo ta sredstva koristiti. No, riječ je ipak najredovitije sredstvo u našoj komunikaciji. Čitač u liturgiji daruje sebe i svoje sposobnosti kako bi poslužio tako velikoj stvarnosti, da saopćuje Božju poruku. Čitanje u liturgiji nije gluma, nije recitiranje, ne smije biti afektiranje. Puno je toko što ne smije biti. Teže je reći kako bi to trebalo biti. U raspravi, koja se vodila u dvije grupe,  čula su se  razna pitanja i nadopune. Zaista je bilo živo i dinamično. Čulo se je pitanja kako to da iz nekih župa nikad ne dolaze na ovakve susrete, ali ne samo na susret čitača. Iz takvih ih nema niti na drugim susretima. To je još više upitno?  Zar su vjernici samo u nekim župama zainteresirani da lijepo i bogato bogoslužje?

Susret je završio domjenkom u mliječnom restoranu na domak župnog stana u Ogulinu. U lijepom i ugodnom raspoloženju vratismo se svojim župama i domovima. Hvala svima koji su sudjelovali i podijeli radost zajedništva i suradnje na Božjem dijelu – te pripreme za vršenje njegovog djela u bogoslužju.

( bib )