Biskupijski susret osoba s invaliditetom: fokus na inkluziji i ljubavi prema bližnjemu

0

Otočac je u subotu bio domaćin biskupijskog susreta osoba s invaliditetom i poteškoćama u razvoju. Događaj je započeo inspirativnim predavanjem vlč. Leonarda Šardija, povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom Varaždinske biskupije. U svom obraćanju, vlč. Šardi posebno je naglasio kako Isus vidi i cijeni svaku osobu pojedinačno, što je ilustrirao kroz prispodobu o Lazaru.

Poseban trenutak susreta bio je fokusiran na Bartimeja, simbol osobe koja je često marginalizirana u društvu. Vlč. Šardi je istaknuo kako Isusova poruka ljubavi prema bližnjemu izlazi izvan granica zajednice te uključuje sve ljude bez obzira na njihove fizičke ili mentalne sposobnosti.

Predavanje Ivane Pećek, vjeroučiteljice i defektologinje, dodatno je obogatilo susret svojim naglaskom na duhovnu dimenziju osoba s invaliditetom. Na temelju svog bogatog iskustva u radu i osobnom životu, Pećek je osvijetlila važnost prihvaćanja i razumijevanja unutar župne zajednice.

Sudionici su aktivno sudjelovali u radionici “Što želiš da ti učinim?”, gdje su imali priliku izraziti svoje potrebe i želje, čime su direktno pridonijeli jačanju inkluzivnosti unutar crkvene zajednice. Susret je kulminirao svečanom misom koju je predvodio vlč. Šardi zajedno s kolegama svećenicima, a emotivna propovijed dodatno je potvrdila važnost svakog pojedinca u očima Crkve.

Druženje je završilo zajedničkim ručkom na otvorenom, gdje su sudionici imali priliku za neformalno druženje i dijeljenje iskustava, čime je još jednom potvrđena snažna zajedništvena dimenzija ovakvih susreta.

L.O.