Bitka za čisti Gospić: Kandidati za gradonačelnika i zamjenika na testu droga pred drugi krug izbora

0

Europska unija nedavno je objavila izvještaj koji ukazuje na zabrinjavajuće trendove u Hrvatskoj, gdje 3,9 posto mladih od 15 do 34 godine konzumira kokain, što je znatno više od EU prosjeka od 2,5 posto. Ovaj podatak stavlja Hrvatsku na rub epidemije zlouporabe droga.

Izvještaj iz 2024. godine, predstavljen u utorak u Lisabonu, dodatno naglašava kako su snažne sintetičke droge i njihove mješavine sve veća prijetnja Europi, a droga je pošast koja nemilosrdno uništava živote.

Ni Lika kao mala sredina nije imuna na ovaj rastući problem. Posebno zabrinjava širenje zloupotrebe droga, od lakih kao što je marihuana do težih poput speeda i kokaina, među mlađom populacijom, što stvara ozbiljne socijalne i zdravstvene izazove.

U ovom osjetljivom kontekstu, korištenje droga postalo je tema izbora za gradonačelnika Gospića, posebno nakon što su u drugi krug ušli Darko Milinović (LiPO) i Joso Vrkljan (HDZ).

Nedavno objavljeni video u jednom nacionalnom mediju prikazuje izjave Darka Milinovića, koje je dao u društvu Ivice Kovačevića – Ice, vlasnika gospićkog The Highlander Puba i kandidata za zamjenika gradonačelnika:
“Kad smo Ico i ja razgovarali tko će biti kandidat, pa smo rekli tko će biti bolji, jeb*, ja ću pokupiti ove od 40 godina pa gore, a ti ove mlađe napušene.”
Na to je Ico dodao: “Je*** ti milu majku, pa ja sam bolji kandidat od tebe, pa 70 posto grada je napušeno”, što je izazvalo smijeh prisutnih.

Ove izjave, za koje Milinović sada tvrdi da su bile šala, izazvale su žestoke reakcije u javnosti i na društvenim mrežama. Brojni građani izrazili su zabrinutost zbog olakog spominjanja droge. Upravo takve izjave ne samo da potenciraju stigmatizaciju već i ukazuju na mogući dublji problem zloupotrebe droga unutar političkih struktura.

Da bi se razjasnila situacija i vratilo povjerenje javnosti u politički proces, smatramo nužnim provesti temeljitu provjeru svih kandidata.

Kako bismo potvrdili da nitko od kandidata za buduće vodstvo grada ne koristi nikakve droge, najavljujemo neovisno testiranje koje će se održati sutra, 14. lipnja (petak) u 9 sati u Zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije.

Testiranje će biti provedeno u strogo kontroliranim uvjetima, a na događaj će biti pozvani i predstavnici drugih medija kako bi osigurali transparentnost procesa, kao i međusobni nadzor kandidata samom procesu testiranja na droge.

Svim kandidatima odnosno dvojici kandidata za gradonačelnika Gospića, kao i kandidatima za zamjenika gradonačelnika Gospića, upućen je poziv putem e-maila s jasnom porukom: odazovite se testiranju kako biste potvrdili svoju predanost transparentnosti i integritetu u političkom životu Gospića i borbi protiv droga koje su postale društveno neprihvatljiva pošast današnjeg vremena, konzumiranjem kojih se uništavaju životi mladih i njihovih obitelji.

Odbijanje sudjelovanja u testiranju bit će jasno komunicirano prema javnosti, a kandidati koji to učine u potpunosti će izgubiti prostor u našem mediju.

Svi troškovi povezani s organizacijom i provedbom testiranja na droge bit će u potpunosti pokriveni od strane portala Lika online.

Ovime želimo osigurati da proces bude ne samo transparentan, nego i neopterećen financijskim barijerama za kandidate, čime potičemo potpunu objektivnost i vjerodostojnost rezultata. Naša je namjera da javnosti pružimo jasnu i nepristranu sliku o integritetu onih koji se natječu za vodeće pozicije u upravljanju našim gradom.

L.O.