Blagdan župnog zaštitnika Sv.Ilije

0

SINAC, ( 20.07.2010. ) Sveti Ilija zaštitnik je župe Sinac, njemu u čast danas u 11,00 sati u župnoj crkvi koncelebriranu svetu misu predvodio je vlč. Mario Škof-Žugec, upravitelj župa u Prelošćici, Gušću i Kratečkom iz Sisačke biskupije, u suslavlju s mons.mr.Tomislavom Šporčić – generalnim vikarom Gospićko-senjske biskupije i Otočkim župnikom, vlč.Jurom Tutek – dekanom Otočkog dekanata i župnikom u Brinju, mons.Milom Pecić – župnikom u Slunju, vlč.Ivicom Miškulim – župnikom u Ličkom Lešću i Prozoru, vlč. Stipom Zeba – župnikom u Korenici, vlč.Nikolom Komušancem – upraviteljem svetišta na Krasnom, don.Jurom Ladišićem – svećenikom u miru , vlč.Marijanom Ožura – župnikom u Cetingradu, don.Anđelkom Kaćunkom – katedralnim vikarom u Gospiću, vlč.Perom Bokut – župnikom u Rakovici, vlč.Krešom   Gagul iz njemačkog grada Schwabmünchena kod Augsburga, te fra.Petrom  Andrijević iz Hercegovine.

U prepunoj župnoj crkvi u svojoj propovjedi  vlč.Škof-Žugec je kazao: Danas slavimo zaštitnika i patrona župe Sinac, Sv.Iliju koji je susreo Boga u vjetru. Bog svoju snagu i moć koristi za pomoć nemoćnima. Naš Bog ljubi narod svoj, on vidi, on se miče s nebesa, silazi među nas ljude. Naš Bog je politički Bog. On staje na stranu slabih. U službi takvog Boga stoje i proroci a danas posebno častimo Sv.Iliju pročelnika proroka. Što je to posebno na proroku ?  Prorok je Božji čovjek, prorok svoje račune polaže samo Bogu. Prorok ne vodi brigu koliko će ga koja riječ koštati, Sv.Ilija se otvoreno proturječio kralju. Prorok je glasnogovornik Božji. Ilija stavlja svoju proročku službu za drugoga. Proročka riječ upućuje mu drugoga na Boga, na onoga koji je u potrebi. Što je blizu Boga blizu je i čovjeka. Tko uranja u Boga izranja iz čovjeka. Dok optužujemo drugog optužujemo i nebesa. Na drugome primjećujemo ono u čemu smo sami tri puta gori. Proročka riječ otvara novu budućnost i budi novu nadu. Bog svoju djecu poziva da se vrate svojim korijenima, da obiđu svoje pokojne, da žive u ljubavi i slozi. Ne živimo kako vjetar puše – zaključio je propovjednik.

Oglas

Euharistijsko slavlje uveličao je crkveni zbor „ Zrnje Gospine krunice „ predvođen prof.Jasnom Ilić uz orguljašku pratnju č.s. Krešimire Vuleta iz Otočca.

Poslije podne u 17,00 sati svetu misu predvodi dekan Gospićkog dekanata pop. Antun Luketić.

I.B.