Blagoslovljena crkva Sv. Jurja u Podoštri

PODOŠTRA – U nazočnosti brojnih vjernika jutros je u ovom prigradskom naselju Gospića blagoslovljena crkve Svetog Jurja. Izgradnju ovog sakralnog objekta sponzorirali su Grad Gospić, mnoga javna poduzeća i ustanove, a najveći doprinos dragovoljnim su radom dali mještani Podoštre, Ličkog Novog i šire okolice Gospića. Novu je crkvu blagoslovio izaslanik biskupa i generalni vikar Gospićko-senjske biskupije monsg. Tomislav Šporčić, koji je potom predvodio koncelebriranu svetu misu. U ime Mjesnog odbora Podoštra o važnosti nove crkve i povijesnim događanjima na tim prostorima govorio je prof. Ivica Mataija, zamjenik župana Ličko-senjskog. U svojem je govoru naglasio kako je ovaj je dio Hrvatske kroz povijest uvijek bio izložen ratnim stradanjima, a nakon II. svjetskog rata broj stanovnika se kroz zadnjih 50-ak godina neprestano smanjivao.
– Podoštra nikada nije imala svoju crkvu, iako je u njoj uvijek živio hrvatski narod privržen katoličanstvu. Neprestani progoni započeti još u tursko vrijeme ipak nisu pokolebali Podoštrance da se uvijek nanovo vraćaju u svoje, najčešće spaljene domove. Neka stoga ova crkva bude jamstvo naše vjere, tradicije i ustrajnosti, naglasio je prof. Ivica Mataija koji je okupljenom mnoštvu prenio pozdrave potpredsjednika Vlade RH mr. Darka Milinovića.
Svečanost blagoslova crkve Svetog Jurja uveličali su svećenici Župe Gospić i brojni vjernici, a u kulturnom programu nastupili su članovi KUD-a Pučkog otvorenog učilišta «dr. Ante Starčević» i pjevački zbor mladeži gospićke župe.

M. S.

Nastavak ispod oglasa