„Bog sam dostaje“

Gospićka katedrala Navještenja blažene djevice Marije bila je danas po prvi puta u svojoj povijesti mjesto ređenja jednog visokog crkvenog velikodostojnika. Velikim misnim slavljem zaređen je novi biskup Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Zdenko Križić iz reda Karmelićana.
Uz katedralu bio je postavljen veliki video-zid na kojemu je dio vjernika pratio izravni prijenos HTV-a. Na početku slavlja ušla je u katedralu kroz Vrata milosrđa procesija biskupa i svećenika na čelu s kardinalom Josipom Bozanićem. Uz crkvene pjesme što su dopirale sa kora svećenici su stajali u desnom dijelu katedrale, dok je lijevi dio bio osiguran za uzvanike među kojima su bili predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, Nikica Valentić, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Šime Jerčić, predsjednik Ureda Vlade RH za odnose s vjerskim zajednicama, Neven Pelicarić, veleposlanik RH pri Sv. Stolici, Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Ante Babić, Milijan Brkić, izaslanik Tomislava Karamarka, Miroslav Cindrić, pomoćnik ministra branitelja, Darko Milinović, saborski zastupnik, Milan Kolić, župan ličko-senjski, Ivan Vučić, karlovački župan, Luka Bebić, nekadašnji predsjednik Hrvatskog sabora, kao i svi gradonačelnici i načelnici s prostora Ličko-senjske županije, te ravnatelji javnih poduzeća i ustanova.
Na samom početku svečanog ređenja, apostolski nuncij Svete Stolice u RH Alessandro D’Errico pročitao je imenovanje mons. Križića biskupom koje je 4. travnja ove godine potpisao papa Franjo. U nastavku liturgijskog slavlja imenovanje novog biskupa predvodio je kardinal Josip Bozanić, uz riječkog nadbiskupa Ivana Devčića i apostolskog administratora dr. Milu Bogovića. Nakon prisege biskupa mons. mr. Zdenka Križića uz geslo „Bog sam dostaje“, kardinal Bozanić darovao mu je Evanđelje, mitru, biskupijski prsten i štab Krbavskih biskupa iz 15. stoljeća.
-Biskup Zdenko prisegu daje ispod knjige Evanđelja, rekao je kardinal Bozanić. To je simbolika koja govori da će cijeloga života biti učenik kojemu je Evanđelje svetost što ga uči pokornosti Bogu, da sluša druge, da pomaže svakom čovjeku, da svakom vjerniku bude prijatelj.
Dok je biskup Križić klečao, na njegovu glavu položio je ruke kardinal Bozanić, a zatim svi nadbiskupi i biskupi koji su svjedočili ovom svečanom činu. Liturgijsko slavlje potom je nastavio biskup mons. mr. Zdenko Križić. Moderator slavlja bio je mons. Tomislav Rogić, čuvar Svetišta Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, a crkvenim zborom ravnao je vlč. Ivan Šimatović. Ređenje prvog gospićko-senjskog biskupa dr. Mile Bogovića dogodilo se prije 16 godina u parku Kolakovac. Današnjem ređenju svjedočilo je gotovo dvije tisuće ljudi, pristiglih iz cijele Hrvatske i BiH.

M. S./Foto:H.J.

Nastavak ispod oglasa