Članovi Kršćanske demokratske stranke u posjetu Lici

0

Ispred crkve Presvetog Trojstva u Otočcu danas smo zatekli dvadesetak članova Kršćanske demokratske stranke iz Amsterdama. U razgovoru s prof.J.Wisseme doznali smo da su isti u obilasku Opatije i Kvarnera, a danas imaju jednodnevni izlet do NP Plitvička jezera a uz cestu gdje vide veće i ljepše crkve obavezno se zaustave i istu razgledaju.

Isti će obići  i  rijeku Gacku o kojoj su puno slušali i čitali,  a  prof.Wisseme kaže: Nizozemska je reljefno, kako joj i samo ime govori, niska zemlja. O ulozi vode u nizozemskoj povijesti svjedoče imena mnogih naselja koja su naziv dobila po vodenim tokovima u njihovoj blizini: Maastricht prema rijeci Maas, Amsterdam prema rijeci Amstel i dr. Naime voda Nizozemcima tijekom povijesti nije bila samo neprijatelj, već i vjeran “saveznik” u ratovima: u očajničkoj borbi protiv osvajača  otvorili bi ustave brana, te svojom jakom flotom zaplovili u susret neprijatelju. Ta se taktika u više navrata pokazala uspješnom.

Na nizozemskim polderima, tim mukotrpno isušenim dijelovima nekadašnjega plitkog morskog i jezerskog dna, razvio se jedan od najznačajnijih europskih agrara.

I.B.