Crkva hrvatskih mučenika sve omiljenija među hodočasnicima

Foto: Lj. Škrinjar

Dolaskom toplijih dana osjetno se intenziviraju posjeti Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Ovo nacionalno svetište svake godine posjećuje sve veći broj hodočasnika iz cijele Hrvatske i dijaspore. Čuvar Svetišta vlč. Josip Šimatović ujedno je domaćin, vodič, promotor i svakako na prvome mjestu svećenik.
-Zadnjih dana intenzivirali su se dolasci većih grupa hodočasnika. Unatrag nekoliko dana pohodile su nas veće grupe mladih iz Remeta, Hlebina, iz Istre… Već imamo najavljeno hodočašće veće grupe bivših političkih zatvorenika. Crkva hrvatskih mučenika omiljeno je mjesto za obavljanje duhovnih vježbi. Najavljen je dolazak veće skupine časnih sestara Uršulinki, dok će zadnji vikend u mjesecu svibnju biti u znaku susreta katoličke mladeži iz četiriju biskupija, ističe vlč. Šimatović.
Od kada je sagrađena 2010. godine Crkva hrvatskih mučenika svake godine bilježi dolazak sve većeg broja hodočasnika. U ljetnim mjesecima česti su individualni posjeti vjernika koji borave u NP Plitvička jezera, ili su na proputovanju prema hrvatskom jugu. Crkva je zamišljena kao skupno mjesto svih hrvatskih stradanja i mučeništva hrvatskog naroda, od prvih dolazaka na ove prostore, do ostvarenja vlastite države i slobode. Ideju o izgradnji ovog svehrvatskog svetišta iznio je u javnosti biskup mons. dr. Mile Bogović 2005. godine.

M. S.

Nastavak ispod oglasa