Dabar – Blagdan Sv.Mihovila

0

Danas 29.rujna, na blagdan Sv.Mihovila župa Dabar proslavlja svoj crkveni god.

Svečanu koncelebriranu svetu misu u crkvi Sv.Mihovila u Dabru predvodio je  i propovijedao don.Anđelko Kaćunko župni vikar u Gospiću, uz suslavitelje mons.mr.Tomislava Šporčić generalnog  vikara biskupije i Otočkog župnika, vlč.Juru Tutek župnika Otočkog dekana i župnika u Brinju, preč.Josipa Mustać župnika iz Perušića – začasnog kanonika, vlč.Milu Rajković župnika iz Švice, Kompolja, Kutereva i Brloga te don.Juru Ladićića pastoralnog suradnika za slijepe i slabovidne, svećenika u miru.

Oglas

Propovjednik je kazao: MI-HA-EL– uzviknuo je jedan arkanđeo i time dobio ime – Mihael, ili Mihovi – a znači: Tko je kao Bog! Nakon toga postavljen je za “vrhovnog zapovjednika anđeoskih četa”. Bilo je to,  nakon što je arkanđeo Lucifer (Svjetlonoša) podigao revoluciju među anđelima. Uskliknuo je: “Non serviam!” – “Ne želim služiti!” i pozvao na pobunu sve nebeske stanovnike. No red je uveo i obranio nebeski poredak arkanđeo Mihael. Čuli smo u Otkrivenju, Sv. Ivan taj sukob naziva “ratom na nebu”, a poraženog Lucifera “Zmajem”. A taj Lucifer imao je važno poslanje – kao što mu ime govori: Svjetlonoša – biti nositelj svjetla. Svjetlo je naime jedna od Božjih oznaka, jer “Bog je svjetlost i tame u njemu nema nikakve!” (1 Iv 1,5), a njegova suprotnost je mrak.

Međutim, DV, tu borbu u svijetu duhova nije današnjem mentalitetu lako razumjeti. Osobito je to teško mladima, tj. informatičkoj generaciji. Zapravo, osnovni problem je u tome što suvremeni čovjek ne vjeruje u postojanje Sotone, usprkos mnogim i otvorenim manifestacijama Zloduha. Tako se ostvaruje primjedba pjesnika Baudelairea da je “najljepše Đavlovo lukavstvo u tome da nas uvjeri kako ne postoji“.   Ali to je zapravo njegova najveća podvala. Filozof De Rougemont napisa da ta podvala nije nikada bolje uspijevala negoli u suvremenoj epohi.

Sotona ima mnogo imena, a sva označavaju njegovu bit. Tako su danas najaktualnija njegova imena Mržnjonoša, Ratonoša i slično, a nakon pobune i pada pravo značenje Luciferova imena je Mrakonoša. Naime, tama i mrak nisu u Bibliji božanska obilježja. To znači da ne mogu biti izraz za dobro, sjajno, lijepo, plemenito. Zato je današnja uporaba riječi “mrak” za nešto izvrsno, još jedna vražja podvala. Čuli ste sigurno na tv da kažu npr. mrak-pjesma, mrak-film itd. – a to je velika varka. Jer podvala se ovdje sastoji u zamjeni, izokretanju značenja. A okretanje svega naopako je tipično sotonska: od naopako okrenutoga križa, do moralne izopačenosti. Isus je zato sotonu nazvao: lažac i otac laži, ubojica ljudi od početka.

No vrhunac Đavlove podvale čovjeku jest odbacivanje vrhovne Istine, čak prikazivanje Boga kao lašca. Sjetimo se lukavih riječi koje je on uputio Adamu i Evi: Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?… Zna Bog: onoga dana kad budete jeli (sa zabranjenog stabla) … bit ćete kao bogovi… A pravo značenje njegovih riječi našim praroditeljima jest: Ma, pustite vi što vam Bog kaže. Bit ćete kao bogovi ako mene poslušate!

Nažalost, nakon što je upropastio Adama i Evu, Sotona nije otišao u penziju. Čuli smo u Otkrivenju:

Zbačen je Zmaj veliki – imenom Đavao, Sotona, zavodnik svega svijeta. Bačen je na zemlju, a s njime su bačeni i anđeli njegovi. A rečenica koja se nastavlja glasi: “Jao vama zemljo i more, jer Đavao siđe k vama, gnjevan veoma, znajući da ima malo vremena!”

Zato, B&S, Đavao svoju lukavu djelatnost danas obavlja punom parom. Zato danas u svijetu ima tako mnogo podvala. Nažalost, kršćani nisu uopće toga dovoljno svjesni. Zato su upravo kršćani danas u Europi i Americi najveće žrtve Đavlovih podvala. A čim se on danas najviše služi? Kulturom! Na kojim područjima? Na području filma, glazbe i mode. Čudite se? Ovim se riječima čude svi oni koji bez ikakva razmišljanja svakodnevno gutaju duhovno smeće i duhovni otrov s televizije, radija i iz novina. Analizirajte malo tzv. zabavne sadržaje, pokušajte pronaći što u njima odgaja za vrjednote, što potiče na dobro, koliko je onoga što služi spasenju naše duše i vječnoj sreći! Đavao nudi laž kao istinu! Ali na fin način! Zato će vam on prišapnuti da JA pretjerujem, neće vam reći da lažem.

Zato nam je papa Ivan Pavao II posvijestio da je to odbacivanje istine, na koje nas Đavao potiče, zapravo napuštanje Boga ter da ima svoju unutarnju “logiku” i slijed. Možemo reći da se taj besmisao odvija smisleno i smišljeno, kao anarhija i kaos koji su brižljivo planirani i organizirani – kao ova kriza i recesija. Kao i svi ratovi u svijetu!

Zato i kod Sv. Pavla imamo poticaj na trajan oprez do konca svijeta da nas nitko ne zavede ni na koji način. A što Sotona zapravo hoće? On potiče čovjekovu želju da samoga sebe postavi na mjesto Boga, tj. da se proglasi Bogom pa da čovjek odlučuje što je dobro i zlo! A ta vrlo stara napast (“Bit ćete kao bogovi!”), poznata već od prve stranice Biblije, očita je iz stavova i tvrdnji mnogih globalnih pokreta, udruga, mreža i vrlo utjecajnih pojedinaca, osobito na području znanosti, kulture i medija. Ali i u politici. To je očito iz činjenice da Bog nije uspio ući u ustav Europske unije!

Za nas osobno važno je ovo: u konkretnim postupcima našega svakodnevnog života bolje je da se opredjeljujemo za Mihaelovu, a ne Luciferovu stranu. Dakle, za stranu svjetla i poslušnosti Bogu, za Božje zapovijedi i za Kristov zakon, za učenje svete Crkve i našega Pape, a ne za suprotnu stranu mraka, grijeha i svakog zla.

Važno je također imati na umu da će o našem sadašnjem, zemaljskom opredjeljivanju ovisiti i naša vječna sudbina. Baš kao što i stara izreka kaže da svako stablo obično pada na onu stranu na koju je cijelog života bilo nagnuto! Slijedimo zato u svemu primjer našega svetog Zaštitnika!  Slijedimo Sv. Mihaela !

I.B.