Dan planeta Zemlje

0

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22.travnja s namjerom jačanja svijesti i poštivanja ljudi za prirodni okoliš našeg Planeta. Naziv Earth prvi je put upotrijebljen u proglasu gradonačelnika San Francisca 1969. godine, u kojem je odlučeno da se u gradu i na području San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

Danas Dan planeta Zemlje predstavlja globalnu inicijativu usmjerenu prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta. Obilježava se u više od 150 zemalja diljem svijata.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Tradicionalno ga obilježavaju udruge za zaštitu okoliša kako bi upozorile javnost na važnost očuvanja okoliša, a postupno se sve više uključuju i razne organizacije, tvrtke, škole.

Ove će se godine Dan planeta Zemlje obilježiti pod sloganom “Milijarda zelenih dijela” (A. Billion Acts og Green). Time se želi naglasiti važnost osobnog doprinosa svakog stanovnika Zemlje, ali i organizacija, tvtki, vlada u dostizanju zajedničkog cilja – održivog života i razvoja. Dosada je u svijetu zabilježeno preko 45 milijuna sličnih “malih” djela, ali aktivnosti i manifestacija daleko većeg opsega čije su održavanje potpomogle pojedine vlade, nevladine organizacije i sponzora.

T.J.