Danas je „Dan ljubaznosti u prometu“

Foto:MUP

Policijska uprava ličko-senjska u suradnji s policijskim postajama i Vijećima za prevenciju Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera i ove godine provodi preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu“.

Akcija se provodi s ciljem ukazivanja na potrebu tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno na podizanje razine prometne kulture kod svih sudionika u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom provođenja akcije pripadnici prometne jedinice mladeži će promatrati ponašanje vozača, ali i reakcije pješaka na postupke vozača. Ljubaznost u prometu kod vozača očituje se na način da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko obilježenog pješačkog prijelaza. Ta gesta ima značenje „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“.

S druge strane, pješake se potiče da vozačima zahvale ili naklonom glave ili drugom gestom „zahvale“. Opisano ponašanje je poticajno, a rijetko se koristi u svakodnevnoj komunikaciji u prometu. Želja policije je da takvo kulturno ponašanje postane dijelom naše svakodnevnice.

Akcija će se provesti danas u vremenu od 9 do 12 sati na pješačkim prijelazima:

– u Gospiću na pješačkom prijelazu u Ulici dr. Franje Tuđmana (kod Katedrale Navještenja Blažene Djevice Marije),

– u Gospiću na pješačkom prijelazu u Budačkoj ulici (raskrižje sa Ulicom dr. F. Tuđmana)

– u Otočcu na pješačkom prijelazu na Trgu dr. Dražena Bobinca (kod poslovnice Erste banke)

– u Otočcu na pješačkom prijelazu u ulici Kralja Zvonimira (kod poslovnice Hrvatske pošte)

– u Korenici na pješačkim prijelazima u Ulici Josipa Jovića (kod kružnog toka i kod Srednje škole Plitvička jezera)

L.O.