Danas vrhunac toplinskog vala, sutra stiže nagla promjena vremena!

Hrvatsku danas očekuje vrhunac ovog toplinskog vala pa će uz vrlo vruće vrijeme, mnogima biti i sparno.  U petak slijedi promjena vremena, osobito krajem dana i u noći na subotu, kada mjestimice može biti i olujnog nevremena.

Nastavak ispod oglasa

U istočnoj će Hrvatskoj u četvrtak prevladavati sunčano, uz vrlo malu vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, uglavnom u Posavini i zapadnoj Slavoniji. Vjetar većinom slab jugoistočni. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 35 i 39 °C.

U središnjoj Hrvatskoj također većinom sunčano, vruće i sparno. Poslijepodne će mjestimice biti umjerenog razvoja oblaka pa će lokalno biti mogući pljuskovi i grmljavina. Mjestimice će noć biti topla, a dnevna temperatura zraka i do 38 °C.

Većinom sunčano i na zapadu zemlje, osobito na sjevernom Jadranu, gdje je vjerojatnost pljuskova i grmljavine znatno manja nego u gorju i u unutrašnjosti Istre, gdje je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme. Najviša dnevna temperatura većinom između 32 i 35 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano i vruće, u unutrašnjosti i vrlo vruće s temperaturom zraka i do 39 °C. Vjetar uglavnom slab, južni i jugozapadni, prema otvorenom moru jugo. Noć će biti topla, a temperatura se ponegdje neće spuštati ispod 28 °C.

I na jugu Hrvatske slično, uz uglavnom slab južni i jugoistočni vjetar. More mirno ili malo valovito, temperature između 26 i 29 °C.

Na kopnu će u petak pljuskovi biti još izraženiji, a kasno navečer i u noći na subotu ponegdje može biti i olujnog nevremena. U subotu većinom oblačno s kišom i osjetno svježije. U nedjelju postupno razvedravanje, a još malo kiše ujutro može biti na krajnjem istoku.

Na Jadranu u petak pretežno sunčano, ali prema kraju dana na sjevernom i srednjem dijelu mjestimice pljuskovi i grmljavina, a u noći na subotu može biti i jače izraženog grmljavinskog nevremena. U subotu promjenljivo oblačno i svježije mjestimice s kišom i pljuskovima. U nedjelju djelomice ili pretežno sunčano. U petak će puhati umjeren sjeverozapadnjak, a u subotu i nedjelju umjerena i jaka bura i tramontana.

L.O./DHMZ