Dani Izraela u Novalji

0

Nakon što je prošlog ljeta posjetio Novalju te razgovarao sa gradonačelnikom Novalje Ivanom Dabom o nekoliko tema na kojima bi se mogli napraviti zajednički projekti, izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj gospodin Yosef Amrani sa svojom delegacijom posjetio je danas Novalju.

Tema razgovora bila je organizacija i utemeljenje nove manifestacije koja bi se održavala u Novalji u ljetnim mjesecima. Delegacija gosp. Armanija prezentirala je svoje ideje vezane za tu manifestaciju. Manifestacija bi se zvala Dani Izraela na otoku Pagu a ove godine bi se održala od 26. srpnja do 6. kolovoza. Zamišljena je na način da se kroz nekoliko tematskih događanja domaćinima i njihovim gostima koji u to vrijeme ljetuju u Novalji predstavi država Izrael.

Tako bi se organizirala modna revija kroz koju bi se predstavili izraelski kreatori i izraelska moda. Na ljetnoj pozornici bi se prikazalo nekoliko izraelskih filmova. Nadalje, Novalju bi u to vrijeme posjetilo nekoliko izraelskih kuhara koji bi prezentirali izraelsku kuhinju u nekoliko novaljskih restorana koji bi za tu prigodu povećali svoju ponudu sa izraelskom kuhinjom.
Na Zrću bi bio program za mlade gdje bi gostovali poznati DJ-evi iz Izraela. Za mlade se još priprema i program u sklopu Moon & Rocks Festivala koji se ove godine održava početkom kolovoza.
Još bi se organizirala prezentacija izraelskih suvenira s vjerskom i drugom tematikom te niz drugih aktivnosti u kojima bi se predstavio Izrael.

Uz sve navedene aktivnosti naglasak će biti i na prezentaciji navedenih događaja u Izraelu te se očekuje veliki broj turista iz Izraela u tim danima.

Gradonačelnik Novalje je dao punu podršku projektu i obećanje da će Grad Novalja u potpunosti stati iza navedenog projekta. Usto je još predložio gospodinu Amraniu da njegovo veleposlanstvo podrži izradu monografije o lunjskim maslinicima koji za nas znače isto što za Izrael Getsemanski vrt.

Nakon sastanka delegacija je posjetila centar Novalje gdje su vidjeli novo lice glavnih novaljskih trgova – Lože i Bazilike te mozaik ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća.

Na kraju je posjećena i maslina mira i prijateljstva koju je gospodin Yosef Amrani zasadio prošlog ljeta.

M.Š.