Decoupage – salvetna tehnika

0

Decoupage je vrlo stara ali popularna tehnika ukrašavanja uporabnih i ukrasnih predmeta upotrebom salveta i decoupage papira. Može se primijeniti na predmetima od različitih materijala kao što su  : drvo, plastika, keramika, porculan, staklo, tekstil pa čak i vosak.

Kako bi u svom pothvatu bili uspjeąni, potrebne će vam biti: škarice, salvete s nekim zgodnim motivom, ljepilo za decoupage, akrilne boje i akrilni lak.

Postupak izrade: Predmet koji će se  ukrašavati  premaže se  nekom svjetlijom akrilnom bojom i pusti  se da se osuši. Odabere se željeni motiv na salveti i izreže. Salvete su u pravilu 2 ili 3 slojne, pa se prije lijepljenja trebaju odvojiti bijeli slojevi salvete, tako da ostane samo onaj tanki gornji sloj s motivom. Decoupage ljepilom se tanko premaše mjesto gdje će se motiv sa salvete zalijepiti, na to mjesto se pažljivo položi izrezani motiv, lagano rukom izravnaju rubovi i pusti da se osuši. Kada se rad osušio , sve treba još jednom premazati bezbojnim lakom (mekanim kistom) radi zaštite.

Privlačnost ove tehnike je u tome što postojećim predmetima možete dodati dio svoje kreativnosti i mašte, a stari namještaj možete spasiti od otpada.