Demanti zamjenice gradonačelnika Kristine Prše

Gospić, 6. listopada, 2017.

LIKA MEDIA j.d.o.o.
Ulica dr. Ante Starčevića 18
53000 Gospić

Nastavak ispod oglasa

n/r glavnog urednika
gospodina Hrvoja Jurkovića

Poštovani gospodine Jurković,

U skladu s člankom 40. Zakona o medijima koji izričito propisuje da svatko ima pravo od glavnog urednika zahtijevati da bez naknade objavi ispravak objavljene informacije kojom su  povrijeđena njegova prava ili interesi, molim Vas da na portalu Lika Online objavite ispravak mnogih netočnih navoda i to u cijelosti. Ispravak netočnih navoda odnosi se na tekst objavljen 4. listopada, 2017. pod naslovom Gradonačelnik za nerad prijavio – sebe.

Kao zamjenica gradonačelnika Grada Gospića, a kako su društvene djelatnosti, a time i obrazovanje i kulturni događaji područje mog rada  želim se osvrnuti na nekoliko vrlo grubih, rekla bih neistinitih konstatacija kojima ste, po tko zna koji put, pokušali prevariti građane Gospića i čitateljima dati netočne informacije, što nikako nije odlika profesionalnih ni etičnih novinara. Naime, ovih dana gradonačelnik Gospića gospodin Karlo Starčević nije, kako je to na Vašem portalu, naravno, nepoznati autor napisao „slavodobitno izjavio kako nije zadovoljan znanjem matematike naših osmoškolaca pa će Grad plaćati profesora matematike sa zagrebačkog FER-a da djecu dva puta na tjedan uči matematiku“.

Pojasnit ću da se radi o namjeri gradonačelnika Gospića i mojoj namjeri također, kao zamjenice gradonačelnika, da u Gradu Gospiću osiguramo sredstva i potaknemo učenike srednjih škola na dodatnu izobrazbu i edukaciju i to poglavito iz područja matematike i fizike. Naš cilj vrlo je jasan. Prema analizi i podacima koji su nam raspoloživi vrlo mali broj naših učenika upisuje  fakultete tehničkog i prirodoslovno – matematičkog smjera.  Stoga je naša želja pružiti darovitim učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola, kojima su tehničke i prirodne znanosti u fokusu interesa, mogućnost dodatnog usavršavanja, a odluku o tome hoće li pohađati dodatne edukacije u potpunosti ostavljamo na izbor učenicima i njihovim roditeljima. Sve edukacije odvijale bi se subotom i nema govora o kršenju bilo kakvih zakonski odredbi i propisa. To tvrdim upravo kao diplomirana učiteljica razredne nastave s višegodišnjim stažem u procesu odgoja i obrazovanja.

Moram istaknuti da u ovakvom konceptu nismo usamljeni. Naime, Grad Varaždin je na isti način financirao iz svog proračuna prijevoz i dodatne sate matematike za učenike iz osnovnihi srednjih škola u Varaždinu.  Njihovi učenici na svim su natjecanjima postizali izvrsne rezultate. Mišljenja sam da nema apsolutno ništa negativno u tome da se i mi u Gradu Gospiću ugledamo na pozitivne primjere iz prakse nekih drugih gradova.

Osobno sam imala prilike posjetiti Centar izvrsnosti koji je takvim načinom rada i pristupom obrazovanju zaživio u Varaždinu. Nedvojbeno nam je namjera i u Gospiću pokrenuti Centar izvrsnosti kako bismo i mi bili primjer drugima kada je riječ o obrazovanju mladih.  Sigurna sam da će nam naša mladost to znati vratiti svojim znanjem, idejama i radom. Naravno, za sve pozitivne pomake treba vremena, jer što se godinama uništavalo, ne gradi se lako. Iznimno se i od srca radujem što ćemo i u Gradu Gospiću razinu obrazovanja podići na višu razinu. Ovo je samo prvi korak u tom smjeru.

Nadalje, želim demantirati glasine kojima se manipulira kada je riječ o GROCKSU. Pozdravljamo održavanje rock scene u Gradu Gospiću! Ma koliko god se na Vašem portalu, redakcijskim člancima, trudili to prikazati kao okosnicu našeg nerazumijevanja i nepodržavanja urbane gradske kulture, oštro odbacujem bilo kakve tvrdnje o gašenju Gospićke rock scene!

 

S poštovanjem,

Kristina Prša, dipl. uč. raz. nast.

Zamjenica Gradonačelnika Grada Gospića